Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Χόρεψαν για τα δικαιώματα των παιδιών

Σχεδόν 400 έφηβοι, σπουδαστές σε σχολές χορού και καλών τεχνών, εκτέλεσαν σήμερα μια χορογραφία στην Πλάσα Βιέχα της Αβάνας για να γιορτάσουν τη διεθνή ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και αναμένεται ότι το βίντεο θα αναρτηθεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για το πρώτο “flashmob” (αυθόρμητη εκδήλωση σε δημόσιο χώρο) που πραγματοποιείται ποτέ στην Κούβα και ο σκοπός της ήταν να τιμήσει την επέτειο της 20ής Νοεμβρίου 1959, όταν τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ο τραγουδιστής Ραούλ Πας, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την οργάνωση της εκδήλωσης, είπε ότι ήθελε το πρώτο “flashmob” της Κούβας να γίνει στην επέτειο της Διακήρυξης. Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή είχε και τη στήριξη της Unicef.

Το “flashmob” είναι ένα νέο είδος κινητοποίησης στην οποία άτομα που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ή φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση, συγκεντρώνονται και χορεύουν πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα –πολιτικό ή κοινωνικό– και διαλύονται μόλις ολοκληρώσουν την παράστασή τους. Συνήθως οι “προσκλήσεις” για τη συμμετοχή αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Οι νεαροί Κουβανοί χόρεψαν στη μεγαλύτερη και ωραιότερη από τις αποικιακές πλατείες της Αβάνας. Πέντε από αυτούς έφεραν στο στήθος τους από ένα γράμμα και σχημάτισαν τη λέξη “Unete” (“Ενωθείτε”) ενώ οι κοπέλες φορούσαν γαλάζια πουκάμισα με τη λέξη “Paz” (“Ειρήνη”). Χόρεψαν στο ρυθμό ενός τραγουδιού του Ραούλ Πας, ο οποίος ανακηρύχθηκε νωρίτερα πρέσβης καλής θέλησης της Unicef.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε