Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Χριστούγεννα σπίτια τους οι Ιταλοί λόγω κρίσης

Στις μεγάλες πόλεις του βορρά, όπως στο Μιλάνο, υπολογίζεται ότι το 85% των κατοίκων θα περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους.

Στην πλειονότητά τους οι Ιταλοί θα κάνουν φέτος ρεβεγιόν στο σπίτι τους και δεν πρόκειται να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές, ούτε να βγουν σε νυχτερινά κέντρα για να διασκεδάσουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με μια μελέτη του κέντρου ερευνών Οσερβατόριο ντι Μιλάνο, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας.

Στις μεγάλες πόλεις του βορρά, όπως στο Μιλάνο, υπολογίζεται ότι το 85% των κατοίκων θα περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους. Στην κεντρική και νότια Ιταλία (Ρώμη, Νάπολη, Παλέρμο και Μπάρι), το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 95%.

Για χριστουγεννιάτικα δώρα οι Ιταλοί θα ξοδέψουν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ ανά νοικοκυριό, κατά μέσο όρο. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με πέρσι.

Τις ίδιες, απαισιόδοξες προβλέψεις έκανε η Αγροτική Συνομοσπονδία Κολντιρέτι που εκτιμά ότι “9 στους 10 Ιταλούς θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο σπίτι τους”. Οι μισοί από αυτούς που θα μείνουν στο σπίτι (ποσοστό 45%) θα αφιερώσουν τρεις με πέντε ώρες για να ετοιμάσουν το σημαντικότερο γεύμα του έτους, κάτι που δείχνει ότι, ακόμη και σε περιόδους κρίσης οι Ιταλοί δεν είναι διατεθειμένοι να απαρνηθούν τις μικρές χαρές της ζωής.

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μείωση στις κρατήσεις κατά 5% σε σχέση με το 2009 για την εβδομάδα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όπως είπε ο Μπερναμπό Μπότσα, ο πρόεδρος του συνδικάτου των Ιταλών ξενοδόχων, εκτιμάται πως περίπου 20 εκατομμύρια ενήλικοι Ιταλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε