Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Αλληλεγγύη στη Χιλή απο τη διεθνή κοινότητα- Βοήθεια απο την Ε.Ε.

Εντρομοι οι Χιλιανοί δεν πλησιάζουν καν στα σπίτια τους. ΦΩΤΟ REUTERS
Εντρομοι οι Χιλιανοί δεν πλησιάζουν καν στα σπίτια τους. ΦΩΤΟ REUTERS

Βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ απο την Ε.Ε.. Τη θλίψη τους εξέφρασαν Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία. Συλληπητήρια τηλεγραφήματα απο Κ. Παπούλια και Γ. Παπανδρέου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να στείλει έκτακτη βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ στη Χιλή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού. “Είμαι συγκλονισμένος από το μέγεθος της καταστροφής που αρχίζει να φαίνεται μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Χιλή”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο. 

“Οι σκέψεις μας είναι στο λαό της Χιλής αυτή τη δύσκολη ώρα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, σε ανακοίνωση του και πρόσθεσε ότι “η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση της Χιλής με κάθε τρόπο που η κυβέρνηση θα κρίνει χρήσιμο”.

“Βαθύτατα συγκλονισμένος από τα τραγικά νέα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα σας και είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν τόσες πολλές ανθρώπινες ζωές και να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές, θα ήθελα να εκφράσω στην Εξοχότητά σας τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήρια και τη βαθύτατη συμπάθεια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και τις από καρδιάς ευχές μου για τη διάσωση των επιζώντων” αναφέρει σε συλληπητήριο τηλεγράφημά του προς την πρόεδρο της Χιλής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.

“Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως του Ελληνικού λαού, σας εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη για τις απώλειες τόσων ανθρώπινων ζωών και τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τον σεισμό που έπληξε την Χιλή. Η Ελλάδα, που είναι και αυτή μια χώρα σεισμογενής, έχει ζήσει πολλές φορές, ακόμη και στην πρόσφατη ιστορία της παρόμοιες καταστροφές και γνωρίζει καλά ότι τα τραύματα που αφήνουν σε μια κοινωνία επουλώνονται δύσκολα. Θέλω να γνωρίζετε ότι, αυτές της δύσκολες ώρες για τον λαό σας και την κυβέρνηση σας, έχετε την αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων και την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελληνικής κυβέρνησης. Η σκέψη μας είναι μαζί σας” αναφέρει ο πρωθυπουργός στο τηλεγράφημα που απέστειλε προς την πρόερδο της Χιλής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όπως εξελίσσεται όσον αφορά το τσουνάμι που προκαλεί ο ισχυρός σεισμός στη Χιλή και τόνισε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει τη Χιλή αυτήν “την ώρα της ανάγκης”.

“Οι ΗΠΑ είναι σε ετοιμότητα για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης και διαθέτουν τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αν η κυβέρνηση της Χιλής ζητήσει τη βοήθειά μας”, είπε σε δήλωσή του ο πρόεδρος Ομπάμα.

“Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση και κυρίως τους κινδύνους για τσουνάμι. Οι προσευχές μας και η σκέψη μας είναι κοντά στο λαό της Χιλής. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτήν την ώρα της ανάγκης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς. 

Τη λύπη τους για το τραγικό αυτό συμβάν αλλά και την αλληλεγγύη τους προς το λαό της Χιλής εξέφρασαν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε