Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ανοίγει για το κοινό το προιστορικό σπήλαιο στην Ισπανία

Ανοίγει για το κοινό το προιστορικό σπήλαιο στην Ισπανία

Η Ισπανία προγραμματίζει την επαναλειτουργία για το κοινό του διάσημου προϊστορικού σπηλαίου της Αλταμίρα.

Το σπήλαιο της Αλταμίρα στην Ισπανία, που περιέχει ορισμένες από τις σημαντικότερες προϊστορικές τοιχογραφίες, θα ξανανοίξει για το κοινό, μετά οκτώ χρόνια από το κλείσιμό του, το 2002, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Άνχελες Γκονθάλεθ-Σίνδε.

Όλο αυτό το διάστημα που το σπήλαιο παρέμενε κλειστό, το κοινό μπορούσε να θαυμάσει ένα αντίγραφο του σπηλαίου, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη Σαντιλιάνα ντελ Μαρ (βόρεια) και σε ετήσια βάση προσελκύει το ενδιαφέρον πάνω από 2,5 εκατ. επισκεπτών.

Όπως τόνισε η Γκονθάλεθ-Σίνδε, το σπήλαιο θα ξαναλειτουργήσει στα τέλη του έτους, εξηγώντας πως μία επιτροπή ειδημόνων θα καθορίσει πόσοι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται έτσι ώστε η παρουσία τους να μην καταστρέφει τις πολύτιμες τοιχογραφίες, οι οποίες έχουν ηλικία 14.500 ετών.,

Το σπήλαιο, το οποίο είχε ανακαλυφθεί στα τέλη του 19ου αιώνα, είχε κλείσει αρκετές φορές στο παρελθόν διότι οι τοιχογραφίες καταστρέφονταν από το διοξείδιο του άνθρακα της αναπνοής τέτοιου μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Οι τοιχογραφίες της Άνω Παλαιολιθικής Εποχής, που αναπαριστούν ζώα, ανθρώπινες μορφές και αποτυπώματα από ανθρώπινα χέρια, χρησιμοποιείτο για διάφορους σκοπούς, μεταξύ αυτών και για θρησκευτικές ιεροτελεστίες. Η Αλταμίρα έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε