Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Αποκαλυπτικά έγγραφα: Η Παλαιστίνη θα έδινε τεράστιες εκτάσεις στο Ισραήλ

REUTERS
Έγγραφα που αποκάλυψε το αλ Τζαζίρα δείχνουν ότι η Παλαιστινιακή πλευρά ήταν έτοιμη να παραχωρήσει τεράστιες εκτάσεις της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ το 2008.

Η κυβέρνηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε προτείνει μυστικά το 2008 στο Ισραήλ την προσάρτηση στο ισραηλινό έδαφος τεράστιων τμημάτων της Ιερουσαλήμ και προαστίων της όπου έχουν ανεγερθεί εποικισμοί, σύμφωνα με πρακτικά συναντήσεων που αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
 
Τα έγγραφα που δημοσίευσε χθες Κυριακή το τηλεοπτικό δίκτυο αποκαλύπτουν ότι οι παραχωρήσεις που ήταν έτοιμη η κυβέρνηση Αμπάς να κάνει στο Ισραήλ είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι ήταν γνωστό· αυτό αναμένεται να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Αμπάς, καθώς δημοσίως οι δηλώσεις του για την Ιερουσαλήμ απέχουν παρασάγγες από όσα υπόσχονταν κατ’ ιδίαν οι διαπραγματευτές του.
 
Ακόμα πιο εξοργιστικό για πολλούς Παλαιστίνιους, που προσμένουν την ίδρυση μιας κρατικής οντότητας στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, πιθανότατα φαντάζει το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρόσφερε τίποτε σε αντάλλαγμα κι απέρριψε την προσφορά–θεωρώντας ότι δεν “αρκούσε”.
 
Τα πρακτικά που διέρρευσαν από σειρά συναντήσεων το 2008 ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς διαπραγματευτές και διαμεσολαβητές από τις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι κορυφαίο στέλεχος της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας πρότεινε να προσαρτηθούν όλοι –εκτός από έναν– οι μεγάλοι εποικισμοί στην Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας για την επίλυση της διένεξης, που διαρκεί δεκαετίες.
 
Το αλ Τζαζίρα ανέφερε παράλληλα ότι διαθέτει έγγραφα τα οποία θα δημοσιοποιήσει σύντομα και αποκαλύπτουν ότι η Παλαιστινιακή κυβέρνηση ήταν έτοιμη να κάνει και άλλες τεράστιας σημασίας παραχωρήσεις προς το Ισραήλ, περιλαμβανομένου του ιδιαίτερα ευαίσθητου ζητήματος του “δικαιώματος της επιστροφής” των Παλαιστινίων προσφύγων.
 
“Αυτό εκθέτει την Παλαιστινιακή ηγεσία, φέρνοντάς τη σε μια θέση από την οποία είναι αδύνατον να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τη λαού”, σημείωσε ο Ζακαρία αλ Κακ, παλαιστίνιος σχολιαστής. Ο Σαέμπ Ερεκάτ, κορυφαίος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, διέψευσε τα περιεχόμενα των εγγράφων, κάνοντας λόγο για “ένα μάτσο ψέματα”, σε εμφάνισή του στο αλ Τζαζίρα λίγη ώρα αφότου δημοσιεύτηκαν. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις στον αέρα. Ο Ερεκάτ αντιμετώπισε επικρίσεις από τον Άμπντελ Μπάρι Ατουάν, αρχισυντάκτη της εφημερίας αλ Κουντς αλ Αραμπί (Λονδίνο), ο οποίος απαίτησε να μάθει ποιος έδωσε το δικαίωμα στην Παλαιστινιακή ηγεσία “να χαρίζει Ισλαμικούς ιερούς τόπους”.
 
Σύμφωνα με τα έγγραφα ο Άχμεντ Κουρέι, ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών στη συνάντηση, είχε προτείνει στο Ισραήλ να προσαρτήσει όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν εποικισμοί στην Ιερουσαλήμ, πλην της Χαρ Χόμα. Είχε προτείνει επίσης στο Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο μέρους της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. “Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που κάνουμε μια τέτοια πρόταση”, είχε πει ο Κουρέι, σύμφωνα με το έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο να γίνουν τέτοιες παραχωρήσεις στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις υπό τον εκλιπόντα Παλαιστίνιο πρώην πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ το 2000.
 
Ακόμα και την περασμένη εβδομάδα, ο Αμπάς είχε δηλώσει ότι “δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την Ιερουσαλήμ. Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας”.
 
Η βρετανική εφημερίδα Guardian, που είχε εκ των προτέρων πρόσβαση στα έγγραφα, ανέφερε ότι έχει επαληθεύσει πως τα περισσότερα είναι αυθεντικά.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε