Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Έδωσε το επίσημο ΟΚ για το νέο κόμμα ο Φίνι

ΦΩΤΟ REUTERS

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εξελίξεις για τη δημιουργία του νέου κόμματος, υπό τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής και πρώην σύμμαχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Τζανφράνκο Φίνι.

Ο Φίνι έδωσε το τελικό ΟΚ για την επίσημη δημιουργία του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία» (Futuro e Liberta), ύστερα από συνάντηση που είχε με στενούς συνεργάτες του στη Ρώμη. Όπως ανακοίνωσε «ξεκινά η πορεία που θα οδηγήσει στην μετάβαση από της κοινοβουλευτικές ομάδες του Futuro e Liberta στην σύσταση πολιτικού κινήματος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ιταλικής βουλής, η νέα, αυτή, πολιτική δύναμη «θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα κίνημα γνώμης, όχι ως μια βαριά κομματική οντότητα, χωρίς πρωταγωνιστικές κορώνες και αδικαιολόγητες ζήλιες». Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική ομάδα «Μέλλον και Ελευθερία», η οποία συστάθηκε στις 30 του περασμένου Ιουλίου, διαθέτει 35 βουλευτές και 10 γερουσιαστές.

Πρόκειται για τους κεντροδεξιούς εθνοπατέρες που διάλεξαν να ακολουθήσουν τον Φίνι, μετά την διαγραφή του από το «Λαό της Ελευθερίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που πραγματοποιήθηκε με εντολή του ίδιου του καβαλιέρε. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, το νέο κόμμα πρόκειται να οργανώσει σύντομα ιδρυτικό συνέδριο, με κύριο στόχο την προβολή ενός προφίλ μιας «διαφορετικής κεντροδεξιάς».

Στις κύριες κατευθυντήριες γραμμές που εννοεί να ακολουθήσει ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής, συμπεριλαμβάνεται μια πιο χαλαρή σχέση με το Βατικανό, η προσπάθεια ενσωμάτωσης των λαθρομεταναστών, ο σεβασμός του ρόλου και του κύρους των δικαστικών και η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζευγαριών που συζούν, ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Τζανφράνκο Φίνι δήλωσε ότι «όλοι ευχόμαστε η κυβέρνηση να εξαντλήσει την νομοθετική, πενταετή, περίοδο. Δεν ξέρουμε, όμως, τι θα συναντήσουμε πίσω από την γωνία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν εκπλήξεις».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα αυτή πολιτική δύναμη, σε περίπτωση συμμαχίας της με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο Udc και το μετριοπαθές κόμμα Api του Φραντσέσκο Ρουτέλι, θα κατάφερνε να εξασφαλίσει ποσοστό ψήφων από το 13% μέχρι και το 16%. Σε ότι αφορά, τέλος, το άμεσο μέλλον της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και τις πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τα μέλη του Futuro e Liberta αποφάσισαν να συνταχθούν με τις υπόλοιπες δυνάμεις της συμπολίτευσης, κατά την κρίσιμη ανανέωση των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ένα πρώτο, σημαντικό τεστ που προσφέρει ανάσα στην κυβέρνηση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού. Παρά ταύτα, ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, συνεχίζει να πιστεύει ότι «οι κάλπες πρόκειται σίγουρα να στηθούν, μέσα στους επόμενους έξι μήνες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε