Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Επιθέσεις στην Αζνταμπίγια – Δυνάμεις του Καντάφι σφυροκοπούν ανελέητα

Με οβίδες αλλά και αεροπορικές επιδρομές οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν να πάρουν πίσω την πόλη Αζνταμπίγια. Μάχες σώμα με σώμα.  Στο Παρίσι η Χίλαρι Κλίντον – Όχι από τον Ερντογάν για στρατιωτική επέμβαση
Τέσσερις οβίδες έπληξαν σήμερα το πρωί την πόλη Αζνταμπίγια στη δυτική Λιβύη, νέο στόχο των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, μετά τις επιχειρήσεις τους στις ανατολικές περιοχές της χώρας, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, επικαλούμενοι αντικαθεστωτικούς.
 
Οι οβίδες έπεσαν κοντά σε κυκλικό κόμβο στη δυτική έξοδο της πόλης που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν πως δεν υπάρχουν τραυματίες.
 
Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν δύο κρατήρες διαμέτρου τεσσάρων μέτρων σε απόσταση πέντε μέτρων ο ένας από τον άλλον.
 
Στο δρόμο από την Αζνταμπίγια προς την Βεγγάζη εκατοντάδες πολίτες που εγκατέλειψαν την πόλη ζητούν καταφύγιο στα ανατολικά. Νωρίς το πρωί στην περιοχή σημειώθηκε αμμοθύελλα.
 
Η πόλη της Αζνταμπίγια προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι, που προελαύνουν προς την “πρωτεύουσα” των αντικαθεστωτικών την Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.
 
Δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν όμως σήμερα και αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Ατζνταμπίγια. “Το αεροπλάνο επέστρεψε τέσσερις φορές και βομβάρδισε τέσσερις φορές”, είπε στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερς ο Άμπντελ Καντρ Χετζάζι, ο οποίος μάχεται με τους εξεγερμένους στην Ατζνταμπίγια.
 
Άλλοι εξεγερμένοι δήλωσαν επίσης πως πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί αρκετές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ατζνταμπίγια, η οποία βρίσκεται περίπου 140 χλμ. νότια της Βεγγάζης, που ελέγχουν επίσης οι εξεγερμένοι.
 
Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις θα χορηγήσουν αμνηστία στους στρατιώτες οι οποίοι λιποτάκτησαν εάν παραδώσουν τα όπλα τους, ανακοινώθηκε σήμερα από τη λιβυκή κρατική τηλεόραση.
 
Οι ένοπλες δυνάμεις “ανακοινώνουν προς όλους τους στρατιώτες οι οποίοι εξαπατήθηκαν, ότι θα υπάρξει αμνηστία για κάθε στρατιώτη ο οποίος επιστρέφει δείχνοντας ότι μετανόησε και παραδίδει το όπλο του”, σύμφωνα με τον τίτλο της είδησης που μετέδωσε, υπό μορφή κειμένου, η κρατική τηλεόραση.
 
Στο Παρίσι η Χίλαρι Κλίντον – Όχι από τον Ερντογάν για στρατιωτική επέμβαση
 
  Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφθασε σήμερα στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία για τη Λιβύη, τη στιγμή που οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς την ανατολική περιοχή της χώρας.

    Την ώρα που η Γαλλία και η Βρετανία ασκούν πιέσεις για την προώθηση του σχεδίου επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

    Η Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει σε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 8 που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ και αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα. Θα γίνει επίσης δεκτή από τον πρόεδρο της Γαλλίας πριν ο Νικολά Σαρκοζί συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των 8, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ζήτησε χθες την επιτάχυνση των διεθνών προσπαθειών ώστε η διεθνής κοινότητα να ανταποκριθεί στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ώστε να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση της πολεμικής αεροπορίας από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι.

    “Με στόχο την κάλυψη των στόχων της, η Γαλλία θα επιταχύνει τις προσεχείς ώρες, τις προσπάθειές της, σε συντονισμό με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Εθνικό Λιβυκό Μεταβατικό Συμβούλιο, που αντιπροσωπεύει την ένοπλη αντιπολίτευση στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι ως μόνου “νόμιμου εκπροσώπου” του λιβυκού λαού.

    Παρά τις πιέσεις του Νικολά Σαρκοζί , η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες να χαρακτηρίσει το Συμβούλιο ως “πολιτικά νομιμοποιημένο συνομιλητή”.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης συνομιλία με τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου, κατά την παραμονή της στο Παρίσι.

    Η κατάσταση στην Ιαπωνία και οι συνέπειες του σεισμού στον πυρηνικό τομέα θα συζητηθούν επίσης από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των 8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία).

    Η Χίλαρι Κλίντον θα αναχωρήσει αύριο για επισκέψεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

    Μία νατοϊκή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη δεν θα ήταν εποικοδομητική και θα ήταν γεμάτη κινδύνους , δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    “Έχουμε διαπιστώσει από άλλα παραδείγματα ότι οι ξένες επεμβάσεις, κυρίως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν το πρόβλημα”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

    “Κατά συνέπεια, θεωρούμε μία νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση σε άλλη χώρα ως εξαιρετικά αντιπαραγωγική και, ακόμη περισσότερο, εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι αυτή θα είχε ακόμη πιο επικίνδυνα αποτελέσματα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

   

Πρόσκληση Καντάφι σε Ρωσία, Κίνα και Ινδία για επενδύσεις στα λιβυκά πετρέλαια!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε