weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Γαλλοβρετανικές «κοκορομαχίες» με φόντο την …ευρωκρίση

Γαλλοβρετανικές «κοκορομαχίες» με φόντο την …ευρωκρίση
REUTERS
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Γαλλίας-Βρετανίας που ξεκίνησε μετά την άρνηση του βρετανού πρωθυπουργού να συμμετάσχει η χώρα του στη δημοσιονομική ένωση στο πλαίσιο των προσπαθειών διάσωσης του Ευρώ. Αντιπαράθεση που τείνει να μετατραπεί σε πόλεμο εκατέρωθεν – και όχι πάντα ευπρεπών – δηλώσεων.
 
«Απαράδεκτες οι γαλλικές δηλώσεις»
 
Τη σκυτάλη υπεράσπισης της Βρετανίας από τα πυρά των γάλλων κυβερνητικών αξιωματούχων πήρε ο Νικ Κλέγκ, ο οποίος χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών και του Κεντρικού Τραπεζίτη, οι οποίοι ζήτησαν ανοιχτά την υποβάθμιση της Βρετανίας από τους οίκους αξιολόγησης αντί της Γαλλίας. Ο κ. Κλέγκ εξέφρασε την οργή του και στον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του από τη Βραζιλία για να δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι οι δηλώσεις δεν είναι αυτές που φαίνονται. Προηγουμένως ο κ. Φιγιόν είχε αναφέρει σε ακροατήριο τα εξής: “Οι Βρετανοί φίλοι μας είναι πιο χρεωμένοι από εμάς”. Είναι έκδηλος ο πανικός της γαλλικής κυβέρνησης στο σχεδόν βέβαιο ενδεχόμενο της υποβάθμισης της Γαλλίας από την Standard & Poors ή το Fitch, υποστηρίζουν αναλυτές.
 
Αντιβρετανικά ανακλαστικά
 
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο εκτιμούν πως πρόκειται για μεθοδευμένη γραμμή της γαλλικής κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει το εκλογικό σώμα, αναζωπυρώνοντας αντιβρετανικά αντανακλαστικά, και για θεωρίες συνωμοσίας, ώστε να περάσει ανώδυνα η υποβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης. Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί, εξάλλου έχει πει πως η απώλεια του ΑΑΑ ισοδυναμεί με τον πολιτικό του θάνατο. Πάντως, την ίδια στιγμή οι σχέσεις Λονδίνου – Βερολίνου οδηγούνται σε εξομάλυνση μετά την προσωπική συνομιλία Μέρκελ – Κάμερον, χθες, με πρωτοβουλία της πρώτης. Η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί τη συμμετοχή της Βρετανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις διαπραγματεύσεις για τη δημοσιονομική συνθήκη, γεγονός που προϊδεάζει ότι το βέτο του Κάμερον θα μείνει μόνο στα χαρτιά.
 
Στην Ευρώπη, τώρα και ειδικότερα στην Ε.Ε. γίνεται αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί ο νομοθετικός κύκλος της νέας δημοσιονομικής συνθήκης το γρηγορότερο δυνατόν. Ήδη στις πρωτεύουσες των 27 υπάρχει το σχέδιο της συνθήκης που θα συζητηθεί εκτενώς την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και της Μ. Βρετανίας, η οποία ως γνωστό αυτοεξαιρέθηκε από τη δημοσιονομική ένωση. Σύμφωνα με κοινοτικούς διπλωμάτες το σχέδιο θα είναι έτοιμο τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου για να υπογραφεί το Μάρτιο. Οι πυρετώδες προσπάθειες της Ε.Ε. για τη επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών δεν φαίνεται να αποδίδουν. Ο οίκος Fitsch απείλησε με υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα σειράς χωρών από την ευρωζώνη, ενώ η Moodys έκανε ένα βήμα παραπέρα υποβαθμίζοντας κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου.
 

Πηγη: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Οι οίκοι καίνε το ευρώ

«Έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση δεν λύνουν τα προβλήματα της Ελλάδας»

Φήμες υποβάθμισης Γαλλίας και Γερμανίας ρίχνουν τα χρηματιστήρια

Η Fitch υποβάθμισε 6 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Πήρε σειρά η Ισπανία για την S&P

“Δεν φταίμε εμείς, φταίει η Ελλάδα”

»Δίδυμο τραμπούκων Μέρκελ-Σαρκοζί δαιμονοποίησαν την Ελλάδα»


#TAGS MM