Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Γερμανικές εκλογές: Τα “μάτια” του ΣΥΡΙΖΑ στον Σόιμπλε!

γερμανικές εκλογές

– Τεράστιο το ενδιαφέρον για τις γερμανικές εκλογές και… εκτός συνόρων
– “Καρφωμένα” στη Γερμανία τα “μάτια” του ΣΥΡΙΖΑ
– Η κυβέρνηση στηρίζει το αριστερό Die Linke, αλλά η “κρυφή ελπίδα” είναι η αντικατάσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!
– Το… ιντριγκαδόρικο σχόλιο του Guardian για τους συσχετισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Στην τελική ευθεία οι γερμανικές εκλογές και τα μάτια ολόκληρης της Ευρώπης είναι στραμμένα στην ισχυρότερη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου. Τα σενάρια… φουντώνουν, παρόλο που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση της Μέρκελ και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία. Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν μένει στην… απ’ έξω. Τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Κυριότερα, όμως, τι… δεν θέλει; Η απάντηση φαντάζει πανεύκολη: Τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις γερμανικές εκλογές είναι τεράστιο. Ο Guardian, ως συνήθως σε παρόμοια γεγονότα, καλύπτει ζωντανά τις εξελίξεις. Στο live blogging του βρατενικού μέσου, υπάρχει και μια αναφορά στο πώς θα επηρεάσει τη χώρα μας η έκβαση των εκλογών.

Πρόκειται για σχόλιο της Helena Smith, η οποία γράφει από την Αθήνα. Και αναφέρεται στις… ματιές του ΣΥΡΙΖΑ προς Γερμανία μεριά και φυσικά στον Σόιμπλε. Για τον οποίο -είναι κοινό μυστικό- πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να… εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Κι ας λέει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα επηρεάσουν την Ελλάδα

Γερμανικές εκλογές: Ανεπιθύμητος ο Σόιμπλε για ΣΥΡΙΖΑ, αλλά…

Η Helena Smith, λοιπόν, τονίζει συγκεκριμένα:

“Τα αποτελέσματα από τις σημερινές γερμανικές εκλογές παρακολουθούνται στενά σε όλη την Ευρώπη. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ηπείρου και ο κεντρικός της ρόλος στη λήψη των ευρωπαϊκών αποφάσεων, είναι δύσκολο να παραβλεφθεί.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες πολλών ατόμων από την εκστρατεία υπέρ του Brexit, η πιθανότατη επιστροφή της Μέρκελ ως καγκελαρίου θα κάνει μικρή διαφορά στους όρους κάτω από τους οποίους η Αγγλία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, όμως, το μέλος της Ευρωζώνης που παρέμεινε στο κοινό νόμισμα χάρη (ίσως πουν πολλοί) στην… γαλαντομία της Γερμανίας, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Βερολίνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα, έχει ξεκαθαρίσει πως στηρίζει τους συντρόφους του. Το αριστερό Die Linke. Όμως, με την Γερμανία να έχει “δώσει” τα περισσότερα στα τρία πακέτα διάσωσης που επέτρεψαν στην χτυπημένη από το χρέος Ελλάδα να επιπλεύσει -και να έχει υπαγορεύσει τους σκληρούς όρους που τα συνοδεύουν- η πραγματική κουβέντα, εδώ στην Αθήνα, είναι το ποιος, αν υπάρχει κάποιος, θα αντικαταστήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.

Η συγκυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζει να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός διεθνούς εποπτείας. Αυτό όταν εκπνεύσει το τωρινό πακέτο διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ, το επόμενο καλοκαίρι. Επιπλέον, αν όλα πάνε καλά, να έρθει σε κάποια συμφωνία που ει δυνατόν θα οδηγήσει σε διαγραφή του τεράστιου χρέους της.

Το ποιος θα κάθεται στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, είναι πιθανό να παίξει έναν ρόλο – κλειδί. Ειδικά στο πόσο… ομαλά θα κυλήσει αυτή η ελπίδα, ή όχι. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας που θα προκύψει. Αλλά και από το κατά πόσο το μικρό, φιλελεύθερο FDP θα είναι μέλος της, λένε Έλληνες αξιωματούχοι. Οι οποίοι προετοιμάζονται για μια μεγάλη νύχτα“.

Πηγή: theguardian.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις