Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Εκκλησία εγκαταλείπει τον… Σίλβιο

Εκεί που θεωρούσε πως είχε σύμμαχο του την Εκκλησία τότε δέχεται και από εκεί τα “πυρά” για την πολιτική του.

Μέχρι να ξεσπάσουν τα μεγάλα «ροζ» σκάνδαλα της προσωπικής ζωής του, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε σταθεί βασικός υποστηρικτής στη θεαματική σταδιοδρομία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – γεγονός διόλου ευκαταφρόνητο στην πατρίδα του καθολικισμού και της πάλαι ποτέ κραταιάς Χριστιανοδημοκρατίας.
 
Αυτή η ιερή συμμαχία δοκιμάστηκε έντονα μετά τις αποκαλύψεις για τις νεαρές ερωμένες και τα επί πληρωμή «όργια» με ιερόδουλες στη βίλα του Καβαλιέρε. Και να που τώρα, καθώς ο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει την σοβαρότερη πολιτική κρίση στην τρέχουσα θητεία του, το κατ΄ εξοχήν δημοσιογραφικό όργανο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιταλία, η επιθεώρηση «Famiglia Cristiana» («Χριστιανική Οικογένεια») που κυκλοφόρησε χθες, ασκεί πλέον δριμεία κριτική όχι στην προσωπική ζωή, αλλά στην πολιτική δράση, στον «συγκεντρωτισμό» και «στο απολυταρχικό ύφος εξουσίας» του ιταλού πρωθυπουργού.
 
Σύμφωνα με τον σχολιαστή της «Famiglia Cristiana» Μπέπε ντελ Κόλε, «στην Ιταλία κυβερνά μόνον ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ερμηνεύει το Σύνταγμα με σαφώς περιορισμένο ορίζοντα,διότι,σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες σύγχρονες δημοκρατίες, στην Ιταλίακυβερνά αποκλειστικά και μόνον ο Καβαλιέρε». Το καθολικό περιοδικό προσθέτει επίσης ότι ο «μεγιστάνας πρωθυπουργός δεν ανέχεται την αμφισβήτηση» διότι είναι, σε τελική ανάλυση, ένας «Καβαλιέρε-καριερίστας» .
 
Το ίδιο περιοδικό είχε κατακρίνει τη δράση του 74χρονου ιταλού πρωθυπουργού και στο παρελθόν, ιδίως μετά το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις της Πατρίτσια ντ΄ Αντάριο. Είναι όμως η πρώτη φορά που ο Μπερλουσκόνι δέχεται… χριστιανική επίθεση για τον τρόπο που κυβερνά την Ιταλία- γεγονός που ήδη ερμηνεύεται σαν προσπάθεια αποστασιοποίησης τουλάχιστον μιας μερίδας του «σκληρού πυρήνα» των καθολικών από τον ετοιμόρροπο Καβαλιέρε-, κάτι που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
 
Οι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι απορρίπτουν την κριτική του περιοδικού. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έλλειψη μετριοπάθειας και πολιτική μονομέρεια» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και συντονιστής του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» Σάντρο Μπόντι. Μιλώντας σε φεστιβάλ καθολικής οργάνωσης ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο πολιτικής εξόντωσης» του ηγέτη της ιταλικής Κεντροδεξιάς.
 
Κάποιοι στο Βατικανό φρόντισαν να κρατήσουν αποστάσεις από την πολεμική της «Famiglia». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο επίσκοπος και στενός συνεργάτης του Ποντίφικα Ρίνο Φισικέλα, «οι κρίσεις της “Famiglia Cristiana” δεν εκπροσωπούν όλον τον καθολικό χώρο. Οι ρωμαιοκαθολικοί είναι ένας ολόκληρος γαλαξίας και όποιος νομίζει ότι μπορεί να ερμηνεύσει τη σκέψη τους,βάσει ενός σχολίου σε περιοδικό, κάνει σίγουρα λάθος».
Καθολικός… πονοκέφαλος για τον Σίλβιο
Για πρώτη φορά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κινδυνεύει να χάσει τη λεγόμενη «καθολική ψήφο», τη στήριξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των ψηφοφόρων τους οποίους επηρεάζει.
 
Είχαν προηγηθεί οξύτατες επικρίσεις για την προσωπική ζωή του από καθολικά έντυπα και σχολιαστές- ιδίως μετά το διαζύγιο από τη Βερόνικα Λάριο και τα ροζ σκάνδαλα. Ο ίδιος ο 74χρονος πρωθυπουργός είναι ευσεβής: πέρυσι το καλοκαίρι, μετά τα σκάνδαλα της βίλας των οργίων στη Σαρδηνία, είχε πραγματοποιήσει προσκύνημα ακολουθούμενος από τις κάμερες.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε