Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Η κοινωνία της Νορβηγίας δε θα ειναι ποτέ πια ίδια μετά το μακελειό

Θα εκδηλωθούν ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές τάσεις που τις εκπροσωπούν κόμματα τόσο στις Σκανδιναβικές κοινωνίες όσο και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Όπως δήλωσε στο Νewsit o επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος “οι κοινωνίες των σκανδιναβικών κρατών ήταν γενικά πολύ ανοιχτές, απέναντι στους μετανάστες, απέναντι στους αιτούντες άσυλο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτός ειναι και ο λόγος που αυξήθηκε πάρα πολύ ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν καταγωγή από αυτές τις χώρες. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα κύμα ξενοφοβίας το οποίο ευθύνεται για την άνοδο ξενοφοβικών κομμάτων, τα οποία κακώς στην Ελλάδα χαρακτηρίζουμε ακροδεξιά, είναι πρωτίστως ξενοφοβικά και ισλαμοφοβικά. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί.
Τα φαινόμενα εσωστρέφειας θα πάνε σε βάθος χρόνου. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα στην Ολλανδία το 50% του πληθυσμού δεν έχει γεννηθεί στη χώρα το ίδιο ή οι γονείς του, αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως τα όρια θα αλλάξουν.
Αυτή τη στιγμή η κοινωνία στη Νορβηγία είναι σοκαρισμένη, αλλά το περιστατικό που έγινε το θεωρώ ακραίο περιστατικό, δε χαρακτηρίζει όλη την κοινωνία αυτό το γεγονός. Είναι ένας τρελλός ο οποίος στο κλίμα της εποχής το τράβηξε στα άκρα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Αυτό δε σημαίνει ότι ο καθένας θα παίρνει ένα κουμπουρι και θα αρχίσει να σκοτώνει κόσμο αλλά ότι υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την αποδοχή όλων αυτών των ανθρώπων, την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία, είναι αυτό που λέμε διαφορά πολυπολιτισμικής και διαπολιτισμικής κοινωνίας.
Στη Σκανδιναβία έχουμε πολυπολιτισμικές κοινωνίες και θέλουν να τις κάνουν διαπολιτισμικές, δηλαδή οι ξένοι να αποδεχθούν τον πολιτισμό της χώρας που βρίσκονται.
Το μοντέλο της δεκαετίας του 1970 και του 1980 που έλεγε “αφήστε κάθε λουλούδι να ανθίζει”, αλλάζει. Η τελευαταία δεκαετία ειναι αυτή που λέει “καλό είναι τα λουλούδια να ανθίσουν αλλά να ξέρουν πως πρέπει να σεβονται το Σύνταγμα και του νόμους της χώρας” και δε θα πρέπει να εχουν πρακτικές που είναι αντίθετες προς αυτά.
Αυτή η τάση ανθεί και στη Γαλλία και στη Γερμανία και πλέον και στην Αγγλία.
Το ίδιο το γεγονός πάντως που συνέβη στη Νορβηγία, απομονωμένο είναι εξαιρετικά βίαιο. Οι 92 νεκροί είναι η ακραία μορφή, η συνήθης μορφή που θα έχει το κύμα ξενοφοβίας θα είναι βίαιες πράξεις που θα εκδηλώνονται συνήθως κατά των αλλοδαπών, κατά των σκούρων για παράδειγμα. Τα φαινόμενα αυτά θα αυξηθούν και πρέπει η ίδια η κοινωνία να τα αντιμετωπίσει”.

Ακούστε τι δήλωσε στο Newsit ο διεθνολόγος Αγγελος Συριγος:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Διάγγελμα” στους Νορβηγούς θέλει να κάνει ο μακελάρης! – Σκότωνε έναν άνθρωπο το λεπτό! – Επι 90 λεπτά θέριζε ζωές

Νορβηγική αστυνομία: «Δεν αργήσαμε να αντιδράσουμε!»

Καλοαναθρεμμένο παιδί της μαμάς ο 32χρονος μακελάρης!

Παραληρεί στο μανιφέστο του ο μακελάρης- Σήμερα οδηγείται ενώπιον του δικαστή

Η ωμή ομολογία του μακελάρη: «απαραίτητες οι επιθέσεις» – Τι είπε στην απολογία του

Ο πατέρας του μακελάρη εξομολογείται: «Τα έμαθα από τις εφημερίδες»

Γράμματα, κεριά, λουλούδια και οδύνη για τα θύματα της τυφλής βίας στη Νορβηγία – Αγωνία για τέσσερις νεαρούς που αγνοούνται

Ανείπωτη τραγωδία στη Νορβηγία – 98 oι νεκροί – ΦΩΤΟ ντοκουμέντο απο τη στιγμή του μακελειού

‘Ετσι τίναξε στον αέρα το ‘Οσλο! – 6 τόνοι λιπασμάτων σε εταιρεία βιτρίνα

Ο παράδεισος που έγινε κόλαση – Ο 32χρονος «θέριζε» ζωές επί δυο ώρες!


Η πιο αιματηρή επίθεση σε νορβηγικό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – «Θα σας σκοτώσω όλους» φώναζε ο ένοπλος στην Οτόγια

Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού της Νορβηγίας

Οπλισμένος στο ξενοδοχείο όπου βρισκόταν ο Νορβηγός πρωθυπουργός

Αναβολή λόγω της τραγωδίας!

Τρόμος και χάος στη Νορβηγία – Μία έκρηξη και ένας που άρχισε να πυροβολεί έστειλαν στο θάνατο πάνω από 16 άτομα- Στους δρόμους ο στρατός

Οι χειρότερες επιθέσεις που συγκλόνισαν τις Σκανδιναβικές χώρες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε