Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Η πρώτη ημέρα χωρίς τον Πάπα – Ποιες είναι οι εξελίξεις στο Βατικανό

Η πρώτη ημέρα χωρίς τον Πάπα – Ποιες είναι οι εξελίξεις στο Βατικανό

Ο Πάπας Βενέδικτος παραιτήθηκε και επίσημα την Πέμπτη, κι έτσι από σήμερα η προσωρινή διοίκηση της Αγίας Έδρας ανατίθεται στον -μέχρι χθες- πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε.

Ο ίδιος, θεωρείται από τους ισχυρούς υποψήφιους για την διαδοχή, έστω και αν φημολογείται ότι υπάρχει ομάδα ισχυρών κληρικών που τον αντιστρατεύεται. 

Της όλης διαδικασίας για την προετοιμασία του Κονκλάβιου (των ψηφοφοριών για την εκλογή του πάπα) θα προΐσταται ο γηραιότερος εκ των καρδινάλιων, ‘Ανζτελο Σοντάνο. Ο ίδιος, όμως, δεν θα μπορεί να πάρει μέρος στις ψηφοφορίες , διότι είναι πάνω από ογδόντα χρόνων. Στο εσωτερικό της Καππέλλα Σιστίνα, όπου, κατά παράδοση, ψηφίζουν οι καρδινάλιοι, τον Σοντάνο θα αντικαταστήσει ο καρδινάλιος Τζοβάν Μπαττίστα Ρε.

Τις ημέρες αυτές έχουν ξεκινήσει οι πρώτες, άτυπες, επαφές των καρδιναλίων, σε ό,τι αφορά τα γνωρίσματα και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον νέο πνευματικό πατέρα των ρωμαιοκαθολικών. Στην Ιταλία, οι πρώτες αυτές συνομιλίες και εκκλησιαστικές διαβουλεύσεις είναι γνωστές ως “κοντσιλιάμπολι”.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι επίσημες συνελεύσεις των καρδιναλίων, με στόχο να ορίσουν, κυρίως, την ημερομηνία έναρξης του Κονκλάβιου. Μέχρι τώρα, οι προβλέψεις των αναλυτών, κάνουν λόγο για τις δέκα Μαρτίου, αλλά δεν αποκλείεται, τελικώς, να μπορέσει να επισπευσθεί η όλη διαδικασία.

Με απόφασή του ο “επίτιμος πάπας” Βενέδικτος, πριν παραιτηθεί, όρισε ότι αν όλοι οι καρδινάλιοι έχουν συρρεύσει στην Ρώμη, το Κονκλάβιο μπορεί να αρχίσει πριν περάσει το διάστημα τις δυο εβδομάδων, που εθεωρείτο υποχρεωτικό, έως τώρα, ξεκινώντας από την ημέρα του θανάτου του ποντίφικα. Αυτή την φορά πρόκειται για παραίτηση και όχι για θάνατο, και οι πάγιες και γνωστές διαδικασίες, μπορούν να αλλάξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποχώρησε ο Πάπας από το Βατικανό – Το “αντίο” στους πιστούς (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

 

Αναζητώντας τον νέο Πάπα – Ξεκινούν οι διαδικασίες για το κονκλάβιο

 

Ποιος είναι ο άνδρας που βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του Πάπα

 

Πως θα περάσει ο Βενέδικτος την τελευταία του μέρα ως Πάπας

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε