Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Στους 29 οι νεκροί ανθρακωρύχοι

ΗΠΑ: Στους 29 οι νεκροί ανθρακωρύχοι

Οι τέσσερις αγνοούμενοι ανθρακωρύχοι στην Δυτική Βιρτζίνια βρέθηκαν νεκροί σήμερα Σάββατο, σχεδόν πέντε ημέρες μετά την έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή άλλων 25 και τους παγίδευσε σε μεγάλο βάθος στο ορυχείο της Massey Energy

Τα πτώματα βρέθηκαν σχεδόν πέντε ημέρες μετά την έκρηξη στο ορυχείο της Massey Energy στη Δυτική Βιρτζίνια ανεβάζοντας στους 29 τον αριθμό των νεκρών από το χειρότερο ανάλογο δυστύχημα των τελευταίων 25 χρόνων στις ΗΠΑ.

“Δεν ζήσαμε το θαύμα για το οποίο προσευχόμαστε”, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζο Μάντσιν. “Το ταξίδι τελείωσε και τώρα θα αρχίσει η επούλωση των πληγών”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων σχεδόν εξανεμίστηκαν χθες Παρασκευή στο ορυχείο Upper Big Branch mine, όταν υπόγεια φωτιά ανάγκασε τα συνεργεία διάσωσης να σταματήσουν κάθε προσπάθεια.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως “προσεύχεται για ένα θαύμα” και πως “αντιμετωπίζει με δέος το θάρρος και την ανιδιοτέλεια των συνεργείων διάσωσης που έθεταν συνέχεια σε κίνδυνο τις ζωές τους”. Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως στο δυστύχημα αυτό έχασαν τη ζωή τους πολλά μέλη ιδίων οικογενειών.

Το δυστύχημα πιθανόν να προκλήθηκε από την αντιδραση του μεθανίου με τη σκόνη του άνθρακα. Για το συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο υπήρχαν αναφορές για παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με την υπουργό Εργασία Χίλντα Σόλις και τον υπεύθυνο για την Ασφάλεια των Ανθρακωρυχείων Τζο Μέιν για να συζητήσουν το “τι πήγε στραβά και γιατί” στην Δυτική Βιρτζίνια.

Ο τελικός απολογισμός των 29 νεκρών από τη έκρηξη η οποία σημειώθηκε την Δευτέρα στο ορυχείο, στο Upper Big Branch, περίπου 48 χλμ. νότια της πολιτειακής πρωτεύουσας Τσάρλεστον, καθιστά το δυστύχημα το πιο πολύνεκρο στον τομέα αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία περίπου 40 χρόνια. 

Ρεπορτάζ του AP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε