Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κάλεσμα σε νέα Ιντιφάντα από τη Χαμάς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την έκκλησή της προς τους Παλαιστίνιους σε μια νέα –τρίτη- Ιντιφάντα επανέλαβε η Χαμάς.

Στόχος του ισλαμιστικού κινήματος να αποτραπεί ο εξιουδαϊσμός της Ιερουσαλήμ. «Πιστεύουμε ότι η Ιντιφάντα ενάντια στον κατακτητή είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας για να βάλουμε τέλος στην περιφρόνησή του απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και στους ιερούς τόπους του», αναφέρει η Χαμάς σε ανακοίνωσή της. 

Καλεί δε τους Παλαιστίνιους να «εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την οργή τους και να εμποδίσουν τον κατακτητή να συνεχίσει τις προσπάθειες εξιουδαϊσμού της Ιερουσαλήμ και αλλοίωσης του αραβο-ισλαμικού χαρακτήρα της». 

Στη Ραμάλα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε την αξίωση για πλήρες πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών, ως όρο για την έναρξη συνομιλιών με το Ισραήλ. «Δε θέτουμε προαπαιτούμενα, αλλά ζητάμε την τήρηση των υποχρεώσεων (κάθε πλευράς) για να μετάσχουμε σε έμμεσες διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στη Δυτική Όχθη. 

Η πρώτη Ιντιφάντα ξέσπασε το 1987 με μια έκρηξη βίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τελείωσε το 1993 με την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο. Η δεύτερη Ιντιφάντα πυροδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 με την επίσκεψη του τότε ηγέτη της ισραηλινής δεξιάς Αριέλ Σαρόν στην Πλατεία των Τζαμιών, τρίτο ιερό χώρο του Ισλάμ, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. 

Διαβάστε επίσης
Άρση του αποκλεισμού της Δ. Όχθης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε