Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Κομισιόν κατά Γαλλίας για τους Ρομά

ΦΩΤΟ REUTERS

Το είπε και το έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ξεκίνησε διαδικασία παράβασης κατά της Γαλλίας για τις απελάσεις των Ρομά.

Η διαδικασία της παράβασης γίνεται κατ’ αρχήν για το μη σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ανακοίνωσε η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ. Πάντως, η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο, εκτός κι αν η Γαλλία αντιδράσει έως τότε θετικά σε αυτά που της προσάπτουν οι Βρυξέλλες.

«Η Γαλλία δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως θα έπρεπε όσον αφορά την ελεύθερη μετακίνηση, επομένως ξεκινούμε μια διαδικασία παράβασης κατά της Γαλλίας», δήλωσε η Ρέντινγκ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Ο λόγος για την έναρξη της διαδικασίας είναι ότι η Γαλλία δεν μετέφερε στο γαλλικό δίκαιο τις διαδικαστικές εγγυήσεις που προβλέπονται για τους ευρωπαίους πολίτες στο πλαίσιο οδηγίας του 2004 για την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ.

Αυτές οι εγγυήσεις αφορούν κυρίως κανονισμούς που πρέπει να γίνονται σεβαστοί στο πλαίσιο του επαναπατρισμού πολιτών της ΕΕ, όπως κατά τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες απελάσεις Ρουμάνων και Βούλγαρων Ρομά από τη Γαλλία.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Γαλλία προχωρά σε δημιουργία αρχείου βιομετρικών δεδομένων όσων ξένων πολιτών εισπράττουν επίδομα επαναπατρισμού, και ιδιαίτερα των Ρομά, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν δακτυλικό αποτύπωμα.

Η διαδικασία αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό τον έλεγχο της Γαλλικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ένταξης (Ofii), θα εφαρμοστεί προκειμένου να αποφευχθούν οι απάτες στην είσπραξη των επιδομάτων, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Μετανάστευσης.

Τα δαχτυλικά αποτυπώματα θα διοχετευθούν στο αρχείο Oscar, το οποίο δημιουργήθηκε με προεδρικό διάταγμα ήδη τον Οκτώβριο του 2009 και είναι ήδη ενεργό υπό τη μορφή βάσης δεδομένων που περιέχει τα στοιχεία όσων έχουν ήδη εισπράξει τα επιδόματα επαναπατρισμού.

Το γαλλικό κράτος υποπτεύεται ιδιαίτερα τους Ρομά ότι πραγματοποιούν πολλαπλά ταξίδια στη Γαλλία, προκειμένου να επανεισπράττουν, με πλαστή ταυτότητα, το επίδομα επαναπατρισμού το οποίο ανέρχεται στα 300 ευρώ για κάθε ενήλικα και στα 100 για κάθε παιδί, συν το εισιτήριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε