Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Μαριάνο Ραχόι: Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είναι οπαδός της Ρεάλ και δε μιλάει αγγλικά

Άνθρωπος χαμηλών τόνων. Άκουσε πολλά για τις δυο ήττες από τον Θαπατέρο. Αλλά ήρθε η στιγμή να πάρει… εκδίκηση. Και από «αιώνια ηττημένος» έγινε πρωθυπουργός…

Κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής, στην πιο δύσκολη στιγμή για την Ισπανία. Υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του πως θα πάρει μέτρα, πιο σκληρά από εκείνα του Σοσιαλιστή Θαπατέρο, αλλά ήταν τέτοια η ανάγκη για αλλαγή, που οι Ισπανοί τον ψήφισαν μαζικά.

Και από αιώνιος ηττημένος, όπως τον «βάφτισαν» έγινε θριαμβευτής, ο άνθρωπος που οδήγησε την ισπανική δεξιά στη μεγαλύτερη εκλογική νίκη της.

Ο 56χρονος συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, εκείνος που καλείται να διαχειριστεί το ποσοστό ρεκόρ του 22% ανεργία, την οικονομική κρίση, την ύφεση, ο άνθρωπος που ελπίζουν οι Ισπανοί πως θα τους βγάζει από τη λιτότητα και τη μιζέρια.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας
Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1955 στην Κομποστέλα. Είναι παντρεμένος από το 1996 με την Ελβίρα Φερνάντεθ Μπαλμπόα και πατέρας δυο αγοριών, του Μαριάνο και του Χουάν.

Γιος δικαστή από την βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, ο Ραχόι σπούδασε Νομικά. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στη Γαλικία, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80.
Ένα σοβαρό ατύχημα του άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο πρόσωπο. Και από τότε, τον συντροφεύουν τα γκρίζα γένια του.

Καπνίζει που και που πούρο, πηγαίνει για περπάτημα, «το λιγότερο 31 μέρες τον μήνα», όπως λέει ο ίδιος. Υπήρξε ποδηλάτης και (φυσικά) αγαπάει το ποδόσφαιρο κι είναι οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων. Για το Γερμανικό πρακτορείο «δεν είναι κάποιος χαρισματικός ηγέτης που μπορεί να συσπειρώνει τα πλήθη». Είναι όμως έμπειρος και με διαπραγματευτικές ικανότητες που θα του χρειαστούν για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα του από το οικονομικό τέλμα.

Μπήκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση μετά την εκλογική νίκη το 1996 του συντηρητικού Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Έγινε υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Παιδείας, Εσωτερικών, Προεδρίας και πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός από τον Απρίλιο του 2000 ως τον Σεπτέμβριο του 2003.

Οι ήττες από τον Θαπατέρο
Όταν ο Αθνάρ αποφάσισε να μη διεκδικήσει τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός, επέλεξε τον Ραχόι ως διάδοχό του. Όμως η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση τον Μάρτιο του 2004 στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα, με τους 200 νεκρούς κόστισαν στο –τότε κυβερνών- Λαϊκό κόμμα. Και ο Ραχόι γνώρισε την πρώτη του εκλογική ήττα από τον Θαπατέρο.

Από τη θέση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ραχόι επέλεξε την τακτική της αντιπαράθεσης. Ακόμη και κατά την προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην κριτική εις βάρος της κυβέρνησης για την οικονομική κρίση αποκαλύπτοντας ελάχιστες πληροφορίες για το δικό του πρόγραμμα, ώστε να μην τρομοκρατήσει πιθανούς ψηφοφόρους.

Το έκανε όμως λίγο πριν από τις εκλογές, όταν ανακοίνωσε ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας σε όλους τους τομείς πλην των συντάξεων.
Δεν έχει βέβαια διασαφηνίσει σε ποιό σημείο προτίθεται να φτάσει ώστε να ακυρώσει ορισμένες από τις φιλελεύθερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο Θαπατέρο, όπως οι γάμοι των ομοφυλόφιλων και οι εκτρώσεις.

Στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος ο Ραχόι είναι γνωστός ως ένας μετριοπαθής ηγέτης που αναζητεί συμβιβασμούς ανάμεσα σε “γεράκια” και “περιστέρια”.

«Άχρωμος» πολιτικός, που δε μιλάει αγγλικά
Έτσι τον χαρακτηρίζει το Reuters: «άχρωμο» και πολιτικό που δυσκολεύεται να χαμογελάσει. Γι’ αυτό και «ο εκλογικός του θρίαμβος οφείλεται περισσότερο στα λάθη των Σοσιαλιστών» που κυβέρνησαν επτά χρόνια παρά στο προσωπικό του όραμα ή έμπνευση. Δε μιλάει καλά αγγλικά και έχει μικρή διεθνή εμπειρία.

Παρόλα αυτά, είναι ο άνθρωπος που θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που οδήγησε το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα στη μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει ποτέ εξασφαλίσει εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ημερομηνία: 20 Δεκεμβρίου
Τότε αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός και ήδη οι αγορές τον περιμένουν στη… γωνία.

Λέγεται ότι θα διορίσει ένα μεγάλο όνομα στο υπουργείο Οικονομικών που θα κληθεί να προχωρήσει στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας και θα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να πείσει τους επενδυτές ότι η Ισπανία είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις της.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θρίαμβος της Δεξιάς στην Ισπανία – Ραχόι: «Να κερδίσουμε το σεβασμό της Ε.Ε.»

Σαρωτική νίκη της Δεξιάς στην Ισπανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε