Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Μύθος η σφαγή της Σρεμπρένιτσα λέει ο Κάρατζιτς

Μύθος η σφαγή της Σρεμπρένιτσα λέει ο Κάρατζιτς

Περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, που χαρακτήρισε «μύθο» τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Η δίκη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας πήρε αναβολή καθώς οι δικαστές του ΔΠΔ της Χάγης ζήτησαν από Εφετείο να μελετήσει το αίτημα Κάρατζιτς να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. 

Νωρίτερα, ο Σέρβος κατηγορούμενος χαρακτήρισε τις δύο σφαγές του Βοσνιακού πολέμου ως μύθους που δημιούργησαν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και αρνήθηκε κατηγορηματικά την ανάμειξή του σε αυτές. 

Η πολιορκία του 1992-96 του Σεράγιεβο, όπου 10.000 άνθρωποι πέθαναν, δεν ήταν πολιορκία, αλλά το αποτέλεσμα των σφαγών μεταξύ των Μουσουλμάνων, δήλωσε ο Κάρατζιτς, ενώ το ίδιο ισχυρίστηκε και για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, όπου 7.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και παιδιά. Η μαζικές δολοφονίες του 1995 κρίθηκαν ως η χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά κατά τον Κάρατζιτς είναι ένας μύθος που δημιουργήθηκε από τους Μουσουλμάνους, οι οποίοι μάζευαν τα πτώματα που είχαν ταφεί σε ομαδικούς τάφους προκειμένου να κατηγορήσουν τις σερβικές δυνάμεις για το θάνατό τους. 

«Θα μου είναι εύκολο να αποδείξω ότι δεν είχα καμία ανάμειξη με αυτά», δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Σέρβων στη Βοσνία, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία για τις δολοφονίες στη Σρεμπρένιτσα είναι πολύ πρόχειρα για να μπορέσουν να αποδείξουν τί συνέβη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε