Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Να επιλυθούν τα ζητήματα διαμάχης Σερβίας – Μαυροβουνίου, ζήτησε ο Σέρβος πρωθυπουργός

Να επιλυθούν τα ζητήματα διαμάχης Σερβίας – Μαυροβουνίου, ζήτησε ο Σέρβος πρωθυπουργός

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι διαφωνίες της χώρας του με το Μαυροβούνιο, ενώ δήλωσε ενοχλημένος από την κυβέρνηση του Κοσόβου.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Ποντγκόριτσα, όπου παρέστη στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίζιτς, αναφέρθηκε στις σχέσεις Σερβίας – Μαυροβουνίου, τονίζοντας ότι: “Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες στις σχέσεις Μαυροβουνίου -Σερβίας υπήρξαν αρκετές αναταράξεις. Νομίζω ότι είναι καιρός τα αντικρουόμενα ζητήματα να τεθούν στην άκρη και να μπει μία τελεία στις διαφωνίες”.
 
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε ότι είχε επικοινωνία με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Μίλο Τζουκάνοβιτς, με τον οποίο συμφώνησε για διμερείς συναντήσεις, ώστε να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα διαφωνίας.

“Σεβόμαστε κάθε επιλογή των πολιτών του Μαυροβουνίου, ενδιαφερόμαστε για τα δικαιώματα των Σέρβων και επιθυμούμε να αναπτύξουμε φιλία και αδελφική σχέση προς το συμφέρον της Σερβίας και του Μαυροβουνίου”, επεσήμανε ο κ. Ντάτσιτς. Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι είναι καιρός να διαλυθεί η προκατάληψη ότι η Σερβία είναι παράγοντας διάσπασης, δηλαδή ότι το Βελιγράδι έχει κάτι εναντίον της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου.

Παράλληλα, ο Ντάτσιτς δήλωσε ενοχλημένος από την κυβέρνηση του Κόσοβου που απαγόρευσε στον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, να επισκεφθεί τους Σέρβους του Κοσόβου με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Πρόκειται για μία “κακή κίνηση, που δεν συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση και το διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας”, δήλωσε. Ο Σέρβος πρωθυπουργός χαρακτήρισε “παράνομη ενέργεια” την απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Κοσόβου, η οποία, όπως είπε, επιβεβαιώνει τις διαφορές μεταξύ αρχών και αληθινής ζωής.

Πρόσθεσε δε ότι η Σερβία θα πρέπει να το αποδεχθεί αυτό και να συνεχίσει το διάλογο με την κυβέρνηση της Πρίστινας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης για το Κόσοβο. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Μπαϊράμ Ρετζέπι ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα δοθεί άδεια εισόδου σε αξιωματούχους από τη Σερβία να επισκεφθούν το Κόσοβο έως ότου δοθεί αντίστοιχη άδεια σε αξιωματούχος από το Κόσοβο να μεταβούν στην κεντρική Σερβία.

Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της Πρίστινας στην αρχή της αμοιβαιότητας, ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε πως θα πρέπει να καταστεί σαφής η διαφορά μεταξύ επίσημων και ιδιωτικών επισκέψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε