weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ναι, στην κατασκευή «φάρμας» αιολικής ενέργειας

Ναι, στην κατασκευή «φάρμας» αιολικής ενέργειας | Newsit.gr
ΦΩΤΟ REUTERS

 

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε χθες Τετάρτη την έναρξη των έργων για την κατασκευή της πρώτης «φάρμας» αιολικής ενέργειας στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ, κοντά στην ακτογραμμή της Μασαχουσέτης, παρά τις έντονες αντιδράσεις πολιτών στην περιοχή και ενώσεων ιθαγένικων φυλών–που είχαν τη στήριξη και του εκλιπόντος γερουσιαστή Τεντ Κένεντι.
 
Το έργο, που έχει αναλάβει η Cape Wind, αναμένεται να υλοποιηθεί σε ύδατα υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, ανάμεσα στα νησιά Κέιπ Κοντ, Μάρθας Βάινγιαρντ και Ναντάκετ. Οι ανεμοτουρμπίνες θα είναι ορατές από πολλές από τις πανάκριβες βίλες και τα εξοχικά στο νησί.
 
Κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν επί σχεδόν 10 χρόνια να αποτρέψουν την έναρξη του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να φθάσει το 1 δις δολάρια, και η ηλεκτροπαραγωγή του οποίου θα φθάνει ως και τα 468 μεγαβάτ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το έργο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που έχουν γίνει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλασάρ δήλωσε ότι «μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξαντλητικής μελέτης και αναλύσεων, πιστεύω ότι αυτό το έργο μπορεί να γίνει υπεύθυνα και λαμβανομένων υπόψη των ιστορικών και πολιτισμικών πόρων στην περιοχή». Τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες του έργου για το περιβάλλον στην περιοχή.
 
Επικριτές των σχεδίων για την κατασκευή της αιολικής «φάρμας» αυτής, που θα αποτελείται από 130 ανεμοτουρμπίνες ύψους 135 μέτρων, υποστηρίζουν ότι το έργο θα πλήξει την αλιεία, θα θέσει σε κίνδυνο αεροσκάφη, θα αυξήσει τις τιμές της ενέργειας, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό και θα πλήξει μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς.
 
Εναντίον του έργου έχουν υπάρξει αρκετές προσφυγές στα δικαστήρια.
 
Οι ινδιάνοι Ουαμπανόαγκ αντιτάχθηκαν στο έργο, υποστηρίζοντας ότι οι ανεμοτουρμπίνες θα εμποδίζουν τις επικοινωνία τους με τα πνεύματα και θα πλήξει την «παραδοσιακή τους πολιτισμική κληρονομιά».
 
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Σκοτ Μπράουν που εκπροσωπεί την Μασαχουσέτη δήλωσε ότι εξακολουθεί να «αντιτίθεται σθεναρά» στο έργο, καθώς «παρότι υποστηρίζω την ιδέα της αιολικής ενέργειας [. . .] το Ναντάκετ είναι ένας εθνικός θησαυρός που θα έπρεπε να προστατευτεί από την εκβιομηχάνιση».
 
Αρκετά παρόμοια έργα έχουν προταθεί σε βορειοανατολικές παράκτιες πολιτείες των ΗΠΑ, με στόχο να παράγεται στο μέλλον 1 εκατ. μεγαβάτ από την αιολική ενέργεια στις ακτές της χώρας στον Ατλαντικό.
 
Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα σημειώνονται μερικές ημέρες μετά το δυστύχημα σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, που απειλεί να εξελιχθεί σε περιβαλλοντική καταστροφή, εντείνοντας τις ανησυχίες περιβαλλοντιστών και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υιοθετηθούν μέτρα για την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών, σημειώνουν αναλυτές.
#TAGS MM