Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

“Ναι” στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο είπε το 60.3% των Ιρλανδών

“Ναι” στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο είπε το 60.3% των Ιρλανδών

Συμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα οι Ιρλανδοί εκλογείς υπερψήφισαν την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Με διαθέσιμα πλέον αποτελέσματα και από τις 43 εκλογικές περιφέρειες : το ‘ναί’ συγκέντρωσε το 60,3% των ψήφων (955.091 ψήφοι) και το ‘όχι’ στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο ποσοστό 39,7% (629.088 ψήφοι).

Εξάλλου, η κεντρική εφορευτική επιτροπή εκτίμησε ότι η αποχή κυμάνθηκε στο 50% ένα ποσοστό που γειτνιάζει με τον μέσον όρο της εκλογικής συμμετοχής, για τα ιρλανδικά εκλογικά δεδομένα, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Ρόιτερς στο Δουβλίνο.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ χαιρέτισε, σήμερα, το “ναί” των Ιρλανδών εκλογέων στο χθεσινό δημοψήφισμα, για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, χαρακτηρίζοντας την επικράτησή του ως “σπουδαίο βήμα στην κατεύθυνση της ανάκαμψης και της σταθερότητας”.
 
“Χαιρετίζω το εκλογικό αποτέλεσμα, στην Ιρλανδία, για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο λαός της Ιρλανδίας δεσμεύθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ στη σύντομη δήλωση που έκανε γιαυτό το θέμα.
 
Πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, τους οποίους επικαλείται ανωνύμως το Γαλλικό πρακτορείο, αναφέρουν ότι το ιρλανδικό δημοψήφισμα απετέλεσε ένα τεστ για την πολιτική της λιτότητας στην ευρωζώνη, πολύ περισσότερο στο μέτρο που κατά το παρελθόν το Δουβλίνο είχε απορρίψει τις κοινοτικές συνθήκες της Νίκαιας και της Λισαβόνας (το 2001 και το 2008 αντιστοίχως), παρεμποδίζοντας έτσι την διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, είχε επαναληφθεί το δημοψήφισμα και είχε πλειοψηφήσει το “ναί”.

Διαβάστε

Ξεκίνησε η καταμέτρηση στην Ιρλανδία – Στο 50% η αποχή από το δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε