Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέα κυβέρνηση στην Ιαπωνία – Αποστολή η σωτηρια της οικονομίας

Νέα κυβέρνηση στην Ιαπωνία – Αποστολή η σωτηρια της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα παρουσίασε σήμερα τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία θα ηγηθεί της ανοικοδόμησης της χώρας που δοκιμάσθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου

και το τσουνάμι που ακολούθησε, διορίζοντας δύο σαραντάρηδες στα κρίσιμα υπουργεία των Οικονομικών και των Εξωτερικών.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε το υπουργείο Οικονομικών στον Ζουν Αζούμι, 49 ετών, έναν βουλευτή που δεν έχει αναλάβει ποτέ υπουργικά καθήκοντα και υπό τον προηγούμενο πρωθυπουργό Ναότο Καν ήταν επιφορτισμένος με τις σχέσεις του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας με το Κοινοβούλιο, όπου επεδίωξε τη συνεργασία με την αντιπολίτευση μετά τη φυσική καταστροφή και το πυρηνικό δυστύχημα.

Στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ζουν Αζούμι διαδέχεται τον Γιοσιχίκο Νόντα, υποστηρικτή της πολιτικής της λιτότητας και της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αποστολή του, η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης και η μείωση του κολοσσιαίου δημοσίου χρέους της Ιαπωνίας.

Ο νέος πρωθυπουργός επέλεξε τον Κοίτσιρο Τζέμπα, 47 ετών, για να ηγηθεί της ιαπωνικής διπλωματίας, η οποία αντιμετώπισε κατά το τελευταίο διάστημα κρίσεις σχετικές με εδαφικές διαφορές που φέρνουν την Ιαπωνία αντιμέτωπη με την Κίνα και τη Ρωσία. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει επίσης τη διαχείριση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης από την Οκινάβα.

Επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τοποθετήθηκε ο 63χρονος Γιοσίο Χασίρο, εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος θα αναλάβει το έργο της επανεκκίνησης της βυθισμένης στην ύφεση ιαπωνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων της χώρας που έχει χάσει το 80% της πυρηνικής ενεργειακής της ικανότητας.

Για τη θέση του γενικού γραμματέα και εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο Γιοσιχίκο Νόντα επέλεξε τον Οσάμου Φουτζιμούρα, 61 ετών, υποστηρικτή της αποκέντρωσης και πολέμιο της γραφειοκρατίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε