Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Νεκρός οδηγός φορτηγού στα μπλόκα της Ιταλίας

Κεντρικός αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στο Τορίνο μπλοκαρισμένος από δεκάδες φορτηγά. ΦΩΤΟ REUTERS

Παρασύρθηκε από 52χρονη Γερμανίδα νταλικιέρισα ενώ προσπαθούσε να την σταματήσει. Συνεχίζονται οι απεργίες στην Ιταλία.

Ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός όταν παρασύρθηκε από φορτηγό κατά τη διάρκεια των μπλόκων που έχουν προκαλέσει χάος στους ιταλικούς αυτοκινητόδρομους.

Πρόκειται για τον Μάσιμο Κρεπάλντι, έναν 46χρονο ιταλό οδηγό φορτηγού, ο οποίος παρασύρθηκε από γερμανή συνάδελφό του που δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Άστι στα βόρεια της Ιταλίας και σύμφωνα με την τροχαία, πρόκειται πιθανότατα για ατύχημα.

Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, φαίνεται ότι ο 46χρονος επιχειρώντας να εμποδίσει το φορτηγό που βρισκόταν εν κινήσει σε διασταύρωση, άρχισε να χτυπά την πόρτα με γροθιές, αλλά κάποια στιγμή γλίστρησε και κατέληξε κάτω από τις ρόδες του οχήματος. Η 52χρονη γερμανίδα που οδηγούσε το φορτηγό ανακρίνεται.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι οδηγοί φορτηγών και ταξί

Σοβαρά προβλήματα στην διακίνηση των εμπορευμάτων και στην ομαλή κυκλοφορία στους δρόμους και στους αυτοκινητόδρομους της Ιταλίας προκαλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών ενάντια στην ολοένα μεγαλύτερη αύξηση των εξόδων τους και των οδηγών ταξί που αντιδρούν στα νέα μέτρα ανοίγματος των επαγγελμάτων της κυβέρνησης Μόντι.

Οι… αλά ελληνικά κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμα πιο ριζοσπαστικές από τις αντίστοιχες ελληνικές, αφού αρκετοί απεργούν χωρίς την κάλυψη των ενώσεών τους, ξεκίνησαν αυθόρμητα την προηγούμενη εβδομάδα από τη Σικελία και πλέον έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι οδηγοί κλείνουν με τα οχήματά τους τη μία λωρίδα κεντρικών αυτοκινητοδρόμων της Ιταλίας, για να διαμαρτυρηθούν για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, την ασφάλισή τους και τις τιμές των διοδίων.

Σε αρκετές περιοχές η συμμετοχή στην απεργία φτάνει το 100%. Οι εκπρόσωποί τους έχουν κάνει γνωστό ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τα μπλόκα, που έχουν κόψει την Ιταλία στα δύο, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου και, σύμφωνα με τον Μαουρίτσιο Λόνγκο, γενικό γραμματέα της Fiap, μιας ένωσης οδηγών φορτηγών, ελπίζουν η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους νωρίτερα. Από την πλευρά της, πάντως, η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι, Αννα-Μαρία Καντσελέρι, δήλωσε: «Το κλείσιμο των αυτοκινητοδρόμων δεν θα γίνει ανεκτό.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τις διαμαρτυρίες αυτές, διότι δεν αποκλείει ότι θα μπορούσαν να έχουν και διαφορετικού είδους εξέλιξη.

Θα χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του διαλόγου και της ανοχής, αλλά δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα των πολιτών».Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία σχεδόν το 86% των εμπορευμάτων μεταφέρεται οδικώς και μερικές ενώσεις καταναλωτών εκφράζουν φόβους ότι σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να παρατηρούνται ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης στα καταστήματα και στα φαρμακεία.

Οσον αφορά το μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση Μόντι με τα ταξί εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς, η ένταση παραμένει, ιδιαίτερα μετά και τη χθεσινή πανιταλική απεργία που κήρυξαν οι ενώσεις του κλάδου, από την οποία παρέλυσαν οι συγκοινωνίες εντός των μεγάλων πόλεων.

Η απεργία συνέπεσε με την παρουσίαση του οικονομικού σχεδίου για την ανάπτυξη του Μάριο Μόντι στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, το οποίο εστιάζει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ιταλικής οικονομίας. Οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες ταξί δεν συναινούν σε καμία από τις προτάσεις της κυβέρνησης, δηλαδή ούτε στη χορήγηση μιας επιπλέον άδειας μερικής απασχόλησης, αλλά ούτε και στο να αυξηθεί ο αριθμός των ταξί σε σχέση με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πόλης.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, προγραμματίστηκε συνάντηση μεταξύ των συνδικαλιστών των ταξί και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, ούτως ώστε να συζητηθούν τροποποιήσεις, εν όψει της ψήφισής του από το Κοινοβούλιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε