weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Οι «άνδρες με τα μαύρα» θα ελέγχουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας

Οι «άνδρες με τα μαύρα» θα ελέγχουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας | Newsit.gr

Το «τηρείστε τις δεσμεύσεις σας» θα ακούνε στα ισπανικά οι διοικητές των ισπανικών περιφερειών, καθώς η κεντρική κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση του ενδοϊσπανικού μηχανισμού διάσωσης FLA (Ταμείο Αυτόνομης Ρευστότητας), που θα παρέχει στήριξη στις περιφέρειες με δημοσιονομικά προβλήματα -έναντι αυστηρών όρων και τακτικών αξιολογήσεων για την εκταμίευση δόσεων.

Μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών προβλημάτων της Μαδρίτης ανάγεται σε επίπεδο αυτοδιοίκησης -ενώ η αδυναμία του τραπεζικού της τομέα την είχε σπρώξει στην ευρωπαϊκή στήριξη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προϋπολογισμού και Δημόσιας Διοίκησης Κριστόμπαλ Μοντόρο, η κεντρική κυβέρνηση θα μπορεί να στέλνει «τους δικούς της άνδρες με τα μαύρα» στις περιφερειακές πρωτεύουσες που λαμβάνουν στήριξη από τα ταμεία της κεντρικής κυβέρνησης.

Στόχος του ταμείου FLA θα είναι, όπως αναφέρει το σχετικό προσχέδιο του υπουργείου, θα είναι η κάλυψη των οικονομικών αναγκών που προκύπτουν από την ωρίμανση ομολόγων και γραμματίων των ισπανικών περιφερειών. Υπενθυμίζεται πως ενώ η Ισπανία έχει επικίνδυνα χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, αρκετές περιφέρειές της βρίσκονται σε ακόμη δεινότερη θέση.

Όπως σημειώνει η El Pais, με αυτόν τον τρόπο η διασωθείσα Ισπανία καταλήγει διασώστης -με την επισήμανση μάλιστα πως το FLA είναι φτιαγμένο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, η εφημερίδα σημειώνει εύστοχα πως από το κείμενο, «όπως από κάθε καλή απόπειρα διάσωσης», απουσιάζει η ίδια η λέξη… διάσωση.

Πολλές εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσα στους οποίους πυροσβέστες, αστυνομικοί και νοσηλευτές, διαδήλωσαν σήμερα αυθορμήτως στη Μαδρίτη, όπως είχαν κάνει και χθες, κατά του προγράμματος δραστικής λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας, έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

   «Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία», φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας ένα από τα εμβληματικά συνθήματα των διαδηλώσεων που πολλαπλασιάζονται στη χώρα.

   Όπως και χθες, οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το Twitter με τη λέξη κλειδί «#graciasfuncionarios».

   «Είναι απαράδεκτο. Τα προβλήματα του ισπανικού κράτους δεν οφείλονται στους δημόσιους υπάλληλους. Δεν είναι δικό μας λάθος. Δεν είναι λογικό. Είναι άδικο και άνανδρο», λέει ο Μιγκέλ Κοντρέρας, ένας 28χρονος νοσηλευτής που ήρθε από την περιφέρεια της Καστίλλης Λα Μάντσα, στο κέντρο της Ισπανίας.

   «Τα μέτρα αυτά θα καταστρέψουν την Ισπανία. Δεν καταναλώνουμε, δεν αγοράζουμε πια. Πρέπει να βγούμε στο δρόμο, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς», καταγγέλλει επίσης η Άνχελες Καράσκο, μια 57χρονη δημόσια υπάλληλος.

   Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται επίσης, όπως και την περασμένη εβδομάδα, να διαδηλώνουν την ώρα του διαλείμματος για καφέ έξω από τα κτίρια όπου απασχολούνται, καθημερινά ως την Τετάρτη.

   Χθες το βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης.

   Εκτός από τη μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν επίσης την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

   Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, τα CCOO και UGT, κάλεσαν σε μια ημέρα διαδηλώσεων την Πέμπτη εναντίον του νέου σχεδίου λιτότητας που ανακοινώθηκε στις 11 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και έχει στόχο την εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ ως το 2014.

«Στους δρόμους» βγήκαν πάλι οι Ισπανοί για τις περικοπές – Κόσμος

62 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Μαδρίτη για τις τράπεζες της – Κόσμος

#TAGS MM