Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι μισές πτήσεις της Δευτέρας στην Ευρώπη “μπορούν να πραγματοποιηθούν”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι μισές από τις προγραμματισμένες πτήσεις της Δευτέρας στην Ευρώπη “μπορούν να πραγματοποιηθούν”, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο, η χώρα του οποίου προεδρεύει την περίοδο αυτή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις μεταφορές, Σίιμ Κάλας, είπε επίσης ότι ελπίζει ότι το 50% των πτήσεων στην Ευρώπη θα μπορέσει να εξασφαλιστεί.

Στο μεταξύ, η κύρια ένωση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών (ΑΕΑ) και εκείνη των διαχειριστών των αεροδρομίων (ΑCI) ζήτησαν “άμεση επανεξέταση” των περιορισμών των πτήσεων που επιβάλλονται στην Ευρώπη λόγω της ηφαιστειακής στάχτης, τις οποίες θεωρούν υπερβολικές. Η έκκληση της ΑΕΑ, η οποία συγκεντρώνει 36 ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, συνυπογράφεται από την ΑCI, την ένωση που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. 

“Αν οι αεροπορικές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θεωρούν την ασφάλεια ως απόλυτη προτεραιότητα, διερωτώνται για την αναλογικότητα των περιορισμών που επιβάλλονται στις πτήσεις τώρα”, εξηγούν η ΑΕΑ και ACI. 

“Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας δεν είναι ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο, και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται σε άλλα μέρη του κόσμου για τις ηφαιστειακές εκρήξεις δεν φαίνεται να προβλέπουν το είδος των περιορισμών που επιβάλλονται σήμερα στην Ευρώπη, εκτιμούν οι δύο ενώσεις. 

Την ίδια ώρα, κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανών και Βρετανών, καθώς εκπρόσωπος της βρετανικής πολιτικής αεροπορίας, αμφισβήτησε την αξία των δοκιμαστικών πτήσεων: «Μπορείς να μιλήσεις για το ενδεχόμενο να προκλήθηκε κάποια ζημιά στο αεροσκάφος, όταν το προσγειώνεις. Το αν αυτή η πτήση είναι και επιστημονικά δοκιμαστική, αυτό θα το πει κάποιος άλλος», δήλωσε. Από την πλευρά του, ο Γιοαχίμ Χάνολντ, διευθυντικό στέλεχος της Air Berlin σημείωσε ότι «το κλείσιμο του εναέριου χώρου οφείλεται στα στοιχεία που προέκυψαν από εξομοίωση σε υπολογιστή στο Κέντρο για την Ηφαιστειακή Τέφρα στο Λονδίνο», ενώ, εκπρόσωπος της Lufthansa χαρακτήρισε σκανδαλώδες το γεγονός ότι ο αποκλεισμός προκλήθηκε μόνο από μία πηγή.

Διαβάστε επίσης:

Το ηφαιστειακό νέφος κοντά στα ελληνικά σύνορα

Παραμένουν καθηλωμένα τα αεροπλάνα στην Ευρώπη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε