Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Πολιτικό αδιέξοδο στην Τουρκία – Τι θα γίνει στην ορκωμοσία

REUTERS
Χάος επικρατεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ύστερα από την απόφαση του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP)να μην πάει στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη για την ορκωμοσία.
Αν τελικά και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) αποφασίσει επίσης να μποϊκοτάρει την ορκωμοσία, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα και δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εκτός και αν υπάρξει συμβιβασμός.
 
«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα στη Βουλή», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καταδικάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου να μην αποφυλακίσει τους Μεχμέτ Χαμπεράλ και Μουσταφά Μπαλμπάι οι οποίοι εξελέγησαν βουλευτές με το CHP. Το κόμμα υπέβαλε ένσταση χθες για την απόφαση του δικαστηρίου και αναμένει τη νέα απόφαση.

 

Πάντως για πρώτη φορά στα ιστορικά της Τουρκίας μποϊκοτάρεται η ορκωμοσία της Βουλής και υπάρχει σύγχυση για το τι έπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν και το CHP αποφασίσει να μποϊκοτάρει τη Βουλή και αν τελικά δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε εκλογές.
 
Χθες, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κάλεσαν το φιλοκουρδικό κόμμα να αναθεωρήσει την απόφασή του παρ’ ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ακύρωσε την εκλογή του Ντιτσλέ μειώνοντας τους βουλευτές του BDP στους 35. «Η απόφαση του BDP είναι λάθος», δηλώνουν βουλευτές του AKP. Πάντως την έδρα που έχασε το BDP έλαβε το AKP. Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν του AKP δήλωσε ότι η πολιτική πρέπει να γίνεται σε πολιτικό επίπεδο και κάλεσε το φιλοκουρδικό κόμμα να λύσει το πρόβλημα σε επίπεδο Βουλής. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του κόμματος Μπιχλούν Ταμαϊλίγκιλ είπε πως μπορεί να βρεθεί φόρμουλα παρόμοια με αυτήν που είχε βρεθεί το 2002 για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
 
Στη Νοτιοανατολική Τουρκία έγιναν χθες διαδηλώσεις υπέρ του Ντιτσλέ και του BDP. «Η απόφαση άνοιξε τον δρόμο για μια πολύ επικίνδυνη πολιτική ένταση», δήλωσε ο ακροδεξιός ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σήμερα αναμένεται η απόφαση και για τον εκλεγμένο με το MHP Ενγκίν Αλάν, ο οποίος είναι επίσης στη φυλακή για την υπόθεση Εργκενεκόν. Εκτιμάται πως ούτε και ο Αλάν θα αποφυλακιστεί, γι’ αυτό αύριο θα πρέπει και το ακροδεξιό κόμμα να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει.
 
Σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα οι βουλευτές αναλαμβάνουν καθήκοντα έπειτα από την ορκωμοσία τους. Χωρίς ορκωμοσία δεν παίρνουν τον τίτλο του βουλευτή ούτε και έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή. Είναι όμως γνωστό ότι στην περίπτωση που μείνουν κενές τουλάχιστον 28 έδρες της Βουλής, τότε εντός τριών μηνών γίνονται ενδιάμεσες εκλογές μόνο για αυτές τις έδρες. Ωστόσο, προηγουμένως θα πρέπει η Βουλή να αποδεχτεί την παραίτησή τους.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε