Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πόσο αυξήθηκε ο πληθυσμός της Αυστρίας

Πόσο αυξήθηκε ο πληθυσμός της Αυστρίας

Κατά 45.000 (ποσοστό 0,5%) αυξήθηκε μέσα στον περασμένο χρόνο οπληθυσμός της Αυστρίας, ο οποίος την 1η Ιανουαρίου του 2013 αριθμούσε ήδη 8,49 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγαλύτερο αριθμό των ανθρώπων που εγκαθίστανται στη χώρα από εκείνους που αναχωρούν για το εξωτερικό, το οποίο καταγράφηκε το 2012 και είναι κατά μιάμιση φορά μεγαλύτερος από εκείνον του 2011, ενώ και τις δύο χρονιές μικρή υπήρξε η αύξηση του ρυθμού γεννητικότητας.

Μεγαλύτερη αύξηση από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, παρουσίασε ο πληθυσμός στην πρωτεύουσα Βιέννη (που είναι συγχρόνως και ομόσπονδο κρατίδιο), κατά 26.000 κατοίκους, ποσοστό 1,5% που είναι τριπλάσιο του μέσου αυστριακού όρου (0,5%).

Σύμφωνα με παλαιότερη πρόγνωση της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, μέχρι το 2050 αναμένεται σημαντική αύξηση του πληθυσμού της Αυστρίας κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους, στα 9,51 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 8,45 εκατομμύρια σήμερα, αύξηση που θα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μετανάστευση, ενώ συγχρόνως αναμένεται άνοδος του προσδόκιμου ζωής, για τους άνδρες στα 86 χρόνια και για τις γυναίκες στα 90 χρόνια.
Παρόλη την περιοριστική πολιτική μετανάστευσης, από το 2009 και μετά καταγράφεται μια σταδιακή αύξηση του αριθμού των αφίξεων μεταναστών στην Αυστρία, κάτι που ενισχύθηκε λόγω και της λήξης των μεταβατικών διατάξεων ως προς την εγκατάσταση ξένου εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τις νέες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη, μετά τις διευρύνσεις του 2004 και του 2007.

Ακόμη οι ειδικοί αναμένουν για τα επόμενα 20 χρόνια ένα σχετικά ισορροπημένο «ισοζύγιο» ανάμεσα σε γεννήσεις και θανάτους, όπως επίσης και μικρή άνοδο του αριθμού των γεννήσεων οι οποίες για το έτος 2050 υπολογίζονται σε 75.000 μέχρι 80.000.

Το προσδόκιμο ζωής υπολογίζεται πως το 2050 θα ανέλθει στα 86 χρόνια για τους άνδρες και στα 90 χρόνια για τις γυναίκες. Όπως αναφέρεται σχετικά, η διαδικασία γήρανσης του πληθυσμού συνδέεται και από μεγαλύτερους κινδύνους θνησιμότητας, ώστε να προβλέπεται για το 2050 ένας αριθμός θανάτων περίπου στις 97.700 ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυστρία: Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων

Μεταναστεύουν στην Αυστρία για δουλειά

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε