Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Reuters: Η Μαδρίτη θα ζητήσει 300 δισ. ευρώ δάνειο από ΕΕ και ΔΝΤ

Reuters: Η Μαδρίτη θα ζητήσει 300 δισ. ευρώ δάνειο από ΕΕ και ΔΝΤ

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση της Ισπανίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Η Μαδρίτη θα ζητήσει δάνειο ύψους 300 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ σε περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού της παραμείνουν κόντα στο 7% μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Είναι η πρώτη φορά που η Μαδρίτη αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το έθεσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε, είπε στο πρακτορείο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Ήδη η Ισπανία έχει συμφωνήσει θα πάρει δάνειο 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της. Όμως, αν η Μαδρίτη χρειαστεί επιπλέον 300 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που διαθέτει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, θα μειωθούν δραματικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε στον Ισπανό ομόλογό του ότι προτιμά η όποια συζήτηση για δανεισμό της Ισπανίας να γίνει μετά την επικύρωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης (ESM).

«Ο ντε Γκίντος έκανε λόγο για 300 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός πλήρους προγράμματος διάσωσης, ωστόσο, η Γερμανία δεν αισθάνεται άνετα σε αυτή τη φάση με την ιδέα της διάσωσης», δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το ESM. Μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί, θα δούμε πού κυμαίνεται το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και ίσως επανέλθουμε στο ζήτημα», φέρεται να δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο τηλέφωνο Ολάντ-Μέρκελ για την κρίση στην Ισπανία

Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ισπανία

Κάτω από το 6% η απόδοση των ιταλικών 10ετών

Θέμα εβδομάδων η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αν…

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε