Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Σκληρά μέτρα λιτότητας και στην Ιταλία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να αποφύγουν να γίνουν η νέα…Ελλάδα!

 

Η Ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα λιτότητας με στόχο την “εξοικονόμηση” 24 δις ευρώ το διάστημα 2011-2012, για την “σταθεροποίηση” των δημοσιονομικών της χώρας.
 
“Τα μέτρα έχουν επίκεντρο τις περικοπές των δημοσίων δαπανών”, ανέφερε κυβερνητικό ανακοινωθέν που εξεδόθη αργά χθες Τρίτη, μετά από υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, ανέφερε το ανακοινωθέν, στόχος είναι η αύξηση των κρατικών εσόδων κυρίως μέσω της “καταπολέμησης της φοροαποφυγής”.
 
Τα μέτρα έχουν διακηρυγμένο στόχο την μείωση του δημόσιου ελλείμματος από το 5,3% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,7% το 2012, ώστε η Ιταλία να πληροί το όριο που έχει θέσει η ΕΕ (3%).
 
Ο Τζιάνι Λέτα, κορυφαίος σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε προειδοποιήσει ότι θα λαμβάνονταν σκληρά μέτρα, τονίζοντας ότι είναι “ανάγκη” να γίνουν “πολύ βαριές, πολύ σκληρές θυσίες. . . για να σωθεί η χώρα μας από [το ενδεχόμενο] να ακολουθήσει την πορεία της Ελλάδας”.
 
Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων “παγώνουν” για τρία χρόνια, ενώ οι υπουργοί και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται.
 
Οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν –άμεσα– αυξήσεις φόρων, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τη φορολογία στις μετοχές και στα μπόνους των ανώτατων στελεχών των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
 
Η “μάχη ενάντια στην φοροδιαφυγή” θα ενταθεί, με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ενώ θα υπάρξουν για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων αυξήσεις των ορίων ηλικίας όσον αφορά την συνταξιοδότηση.
 
Το σχέδιο καταδικάστηκε από τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε λόγο για περικοπές “χωρίς διάκριση”, οι οποίες “δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα δομικά [προβλήματα]” της χώρας.
 
Το πακέτο μέτρων ακολουθεί εκείνα που έχουν ανακοινωθεί στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στη Βρετανία, με στόχο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη πίστης στις οικονομίες των χρεωμένων Ευρωπαϊκών χωρών εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
 
Αν και η Ιταλία κατάφερε να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος ακόμα περισσότερο στην διάρκεια της κρίσης, έχει να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο–115,8% του ΑΕΠ το 2009–, κάτι που προκαλεί “αναστάτωση” στις αγορές. Ο Γουλιέλμο Επίφανι, ηγέτης του μεγαλύτερου Ιταλικού συνδικάτου CGIL, δήλωσε ότι τα μέτρα είναι άδικα τονίζοντας πως “οι μεγαλύτερες θυσίες θα γίνουν από τους εργαζόμενους”. 

Δεν απέκλεισε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο άλλα Ιταλικά συνδικάτα εμφανίστηκαν να τάσσονται υπέρ των μέτρων λιτότητας.

Το ΔΝΤ χαιρέτισε τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζητώντας παράλληλα πιο φιλόδοξες δομικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης στη χώρα.

Το ΔΝΤ “χαιρετίζει σθεναρά το πακέτο οικονομικών μέτρων” που υιοθετήθηκαν με στόχο “τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% έως το 2012”, ανακοίνωσαν οι εμπειρογνώμονες του ταμείου στην Ιταλία.

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο “η μείωση του βάρους από το χρέος”, πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητες για την Ιταλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε