Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Στο κόκκινο ακόμη η ένταση Κίνας – Ιαπωνίας

REUTERS
Το Πεκίνο ήρε το άτυπο εμπάργκο σπάνιων ορυκτών που είχε επιβάλει στην Ιαπωνία. Το Τόκιο εξετάζει την αποστολή στρατευμάτων κοντά σε διαφιλονικούμενα νησιά.

Η Κίνα ήρε την de facto απαγόρευση εξαγωγών σπανίων ορυκτών στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε Ιαπωνική εμπορική πηγή σήμερα Τετάρτη, καθησυχάζοντας αρκετούς που φοβούνταν ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες Ασιατικές οικονομίες.
 
Τόκιο και Πεκίνο έχουν εμπλακεί σε μια έντονη διένεξη μετά τη σύλληψη από τις Ιαπωνικές αρχές του καπετάνιου ενός αλιευτικού που συγκρούστηκε με δύο σκάφη της ακτοφυλακής κοντά σε ακατοίκητες νησίδες στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας που οι δύο χώρες διεκδικούν.
 
Η Ιαπωνία απελευθέρωσε τον καπετάνιο το Σάββατο, αλλά ο πόλεμος λέξεων συνεχίστηκε με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη.
 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν θα λάβει μέρος στη σύνοδο Ασίας-ΕΕ στις Βρυξέλλες την 4η και 5η Οκτωβρίου, αλλά παραμένει ασαφές εάν θα συναντήσει τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο –ο οποίος του συμπεριφέρθηκε με περιφρόνηση στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα– στο περιθώριο των εργασιών.
 
Τα νησιά, γνωστά ως Ντιαογιού στην Κίνα και Σενκάκου στην Ιαπωνία, είναι κοντά σε θαλάσσιες περιοχές πλούσιες σε αλιεύματα και ενδεχομένως σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ζήτησε προϋπολογισμό προκειμένου να τοποθετήσει στρατεύματα κοντά στα νησιά. Ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσαν ακόμα και να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι στρατιώτες να σταλούν να στρατοπεδεύσουν στα ίδια τα νησιά και να ανεγερθούν κατοικίες για αλιείς. Ο υπουργός Άμυνας Τοσίμι Κιταζάουα εξέφρασε επιφυλάξεις.
 
Η Κίνα στο μεταξύ συνέλαβε τέσσερις Ιάπωνες σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι παραβίασαν το νόμο σχετικά με την φωτογράφηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων–το Τόκιο ανέφερε ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν σχετίζεται με την διμερή διένεξη για τα νησιά.
 
Το Πεκίνο διέψευσε ότι επέβαλε εμπάργκο στην Ιαπωνία όσον αφορά τις εξαγωγές σπανίων μετάλλων–που είναι απαραίτητα για την παραγωγή διάφορων προϊόντων, από ηλεκτρονικά ως οχήματα–σε αντίποινα για τη σύλληψη του ναυτικού. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι “ερευνά” το θέμα.
 
Η Ιαπωνική εμπορική πηγή ανέφερε ότι οι Κινεζικές εξαγωγές συνεχίζουν να καθυστερούν λόγω ελέγχων. “Υπάρχει μια τεράστια ουρά στο τελωνείο”, είπε.
 
Η Κίνα είναι από το 2009 ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας.
 
Επίσης, η Κίνα εξορύσσει περίπου το 97% των σπανίων μετάλλων παγκοσμίως, εκ των οποίων εξάγει την μισή ποσότητα στην Ιαπωνία.
 
Ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Ακιχίρο Οχάτα είπε χθες ότι το Τόκιο οφείλει να μειώσει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει έλλειψη πρώτων υλών διαφοροποιώντας τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται σπάνια ορυκτά–και προσεγγίζοντας χώρες όπως ο Καναδάς, το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ. “Δεν έχουμε κάνει αρκετή προσπάθεια όσον αφορά την διαχείριση κινδύνου”, σημείωσε.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε