Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Αντιδράσεις από τις δολοφονίες δημοσιογράφων και αμάχων

Χάος έχει μείνει στους δρόμους και στις συνοικίες της Μπανγκόκ μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που για την ώρα ηρέμισαν. ΦΩΤΟ REUTERS
Χάος έχει μείνει στους δρόμους και στις συνοικίες της Μπανγκόκ μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που για την ώρα ηρέμισαν. ΦΩΤΟ REUTERS
Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν δύο οργανώσεις δημοσιογράφων για τον θάνατο δύο ρεπόρτερ και των τραυματισμό έξι στις ταραχές στην Μπανγκόκ

 

Δύο δημοσιογραφικές οργανώσεις, οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF) και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) εξέφρασαν σήμερα από την Ταϊλάνδη την έντονη ανησυχία τους για το θάνατο δύο δημοσιογράφων και τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι στην Μπανγκόκ, όπου κάλυπταν τις συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και το στρατό.
 
Η CPJ κάλεσε την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να “αρχίσει έρευνα για το θάνατο των δύο δημοσιογράφων”, του ιάπωνα εικονολήπτη του Ρόιτερ Χίρο Μουραμότο που σκοτώθηκε στις 10 Απριλίου και του ανεξάρτητου ιταλού φωτογράφου Φάμπιο Πολένι, ο οποίος σκοτώθηκε την Τετάρτη. Και οι δύο έφεραν τραύματα από σφαίρες.
 
“Η κάλυψη διαδηλώσεων στην Ταϊλάνδη πάντα είναι επικίνδυνη. Όμως, εδώ και μήνες καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχει προσπαθήσει να προσφέρει τα μέσα στους δημοσιογράφους για να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς να φοβούνται ότι θα σκοτωθούν ή θα τραυματιστούν”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν την Τετάρτη καλύπτοντας την επιχείρηση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών στην εμπορική συνοικία στο κέντρο της Μπανγκόκ. Ανάμεσά τους ο καναδός δημοσιογράφος και ερευνητής Τσάντλερ Βάντεργκριφτ που τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα.
 
Συνολικά 83 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.900 τραυματιστεί στη διάρκεια της κρίσης, εδώ και δύο μήνες, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.
 
Η οργάνωση RSF εξέφρασε την οργή της επειδή τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν κατ’επανάληψη στόχο του στρατού, αλλά και των διαδηλωτών, ενώ “το διεθνές δίκαιο ορίζει με σαφήνεια ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να αποτελούν στρατιωτικούς στόχους”.
 
Επίσης επισήμανε την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης της Ταϊλάνδης έχουν παραλύσει, θυμίζοντας πως την Τετάρτη κάποιοι έβαλαν φωτιά στο κτίριο του τηλεοπτικού δικτύου Channel 3 και τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί δημοσιογράφοι της χώρας δέχονται απειλές.

Ο στρατός της Ταϊλάνδης θα ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις για την πλήρη αποκατάσταση της ασφάλειας στο κέντρο της Μπανγκόκ στις 15:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας), δύο ημέρες μετά την επίθεση στο στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

    Οι στρατιώτες ελέγχουν πλήρως τους δρόμους στη συνοικία Ρατσαπρασόνγκ, από όπου απομακρύνθηκαν την Τετάρτη οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μετά από δύο μήνες, διευκρίνισε ο Σουνσέρν Καεουκουμνέρντ.

    “Οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της ασφάλειας σε δέκα πολυώροφα κτίρια με γραφεία και διαμερίσματα, καθώς και ένα νοσοκομείο θα τερματιστούν μέχρι τις 15:00”, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Σουνσέρν είχε δηλώσει την Πέμπτη πως υπάρχουν ακόμα “ένοπλοι που κρύβονται στα κτίρια”.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του στρατού τόνισε πως σταδιακά θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην συνοικία αυτή, καθώς και οι δημόσιες συγκοινωνίες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε