Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Τί είπαν Ομπάμα-Ρόμνεϊ στο τελευταίο debate!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τρίτο και τελευταίο debate ανάμεσα σε Μπάρακ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ, με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική και τον Αμερικανό πρόεδρο να αναδεικνύεται, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, νικητής.

Δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, στη Φλόριντα, οι δυο υποψήφιοι τέθηκαν για τελευταία φορά αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο. Και μίλησαν για την εξωτερική πολιτική.

“Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό το χάος. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και ισχυρή στρατηγική που θα βοηθήσει τον ισλαμικό κόσμο και άλλα μέρη να απορρίψουν τον βίαιο εξτρεμισμό. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να βοηθήσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο να καταφέρει να απαρνηθεί τον εξτρεμισμό”, είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

«Φαίνεται ότι θέλετε να υιοθετήσετε την εξωτερική πολιτική της δεκαετίας του 1980, την κοινωνική πολιτική του 1950 και την οικονομική πολιτική του 1920. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με σεβασμό στη Μέση Ανατολή, είναι υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή ηγεσία, όχι μια λάθος και απερίσκεπτη ηγεσία και δυστυχώς αυτή τη θέση έχει υιοθετήσει η εκστρατεία (Ρόμνεϊ), κάτι που δεν αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή για την αμερικανική δύναμη», απάντησε ο Ομπάμα, σημειώνοντας πως όσα είχαν γραφτεί στις εφημερίδες σχετικά με τη συμφωνία συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, είναι αναληθή.

Ο Ρόμνεϊ τόνισε πως πρέπει να ενισχυθεί ο αμερικανικός στρατός επειδή είναι “αβέβαιο τι μας επιφυλάσσει το μέλλον”, ενώ αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ανεργίας δήλωσε ότι “ξέρω πώς να δημιουργήσω 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας”.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερική παραμένει ένα σημαντικό έθνος. Αναφερόμενος στον αντίπαλό του, ο Ομπάμα ανέφερε ότι ο Ρόμνεϊ έχει υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, κατά την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας και οι πολιτικές που ακολουθεί είναι λανθασμένες και ριψοκίνδυνες.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι “ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρότερη Αμερική και είναι ήδη ισχυρότερη σε σχέση με όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Αφού δώσαμε ένα τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ, είμαστε σε θέση να επαναπροσδιορίσουμε την προσοχή μας όχι μόνο στην απειλή που προβάλει η τρομοκρατία αλλά και να ξεκινήσουμε μια μεταβατική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Μας επέτρεψε επίσης να επικεντρωθούμε στις συμμαχίες και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, που επί μία δεκαετία είχαν παραμεληθεί”.

Απευθυνόμενος στον Ρόμνεϊ ο Ομπάμα είπε “κυβερνήτη Ρόμνεϊ, οι συμμαχίες των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερες, στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, με το Ισραήλ, όπου έχουμε μια πρωτόγνωρη συνεργασία μεταξύ του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά αυτό που καταφέραμε επίσης να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την Αμερική. Και αυτό είναι το σχέδιό μου”.

Επί του ίδιου θέματος ο Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε ότι “σκοπός μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται εν ειρήνη. Θέλουμε ένα ειρηνικό πλανήτη, θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν ειρηνικά και να ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό και εποικοδομητικό μέλλον, χωρίς πολέμους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και κύβος της ηγεσίας για την προώθηση των αρχών της ειρήνης, έπεσε στα χέρια της Αμερικής. Δεν ζητήσαμε κάτι τέτοιο, αλλά είναι τιμή μας. Αλλά προκειμένου να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις αρχές της ειρήνης, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και η αρχή για αυτό είναι μια ισχυρή εγχώρια οικονομία αλλά δυστυχώς η οικονομία δεν είναι ισχυρότερη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομπάμα: “Ο Μιτ πάσχει από… Ρομνησία!”

Αστειάκια και… γελάκια για Ομπάμα-Ρόμνεϊ (ΦΩΤΟ)

Εγκαταλείπει την πολιτική αν δεν βγει πρόεδρος ο Ρόμνεϊ

Ποιός ήθελε να δείρει τον Ομπάμα την ώρα του debate;

“Θα μας κάνεις σαν την Ελλάδα!” είπε ο Ρόμνεϊ στον Ομπάμα – Όσα έγιναν στο debate (VIDEO)

Όσα δεν είπαν και δεν έδειξαν οι κάμερες στο debate Ομπάμα-Ρόμνεϊ (ΦΩΤΟ)

Η γκάφα του Ρόμνεϊ στο debate… (VIDEO)

Έπαθε κι έμαθε… Ο Ομπάμα νικητής του debate (VIDEO)

Ρόμνεϊ: Δε θα απαγορεύσω τις αμβλώσεις

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε