Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Βέλγιο: Ηχητικά ντοκουμέντα αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το σκάνδαλο παιδεραστίας

Ακούγεται ο πρώην επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου, Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνεελς, να ζητάει από ένα από τα θύματά του να μην αποκαλύψει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από επίσκοπο.

Τα ηχογραφημένα ντοκουμέντα που διέρρευσαν συγκαταλέγονται στα ενοχοποιητικά στοιχεία που έχουν προκύψει σχετικά με το σκάνδαλο που ταλανίζει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες, που καταγράφηκαν μυστικά από το θύμα και δημοσιεύτηκαν σε δύο εφημερίδες του Βελγίου, ο πρώην αρχιεπίσκοπος, ακούγεται να προτρέπει το θύμα του να δεχτεί μία ιδιωτική συγγνώμη ή να περιμένει ένα χρόνο μέχρι ο επίσκοπος να συνταξιοδοτηθεί, προτού δημοσιοποιήσει το σκάνδαλο.

Στην συνάντησή τους το θύμα λέει ότι αισθάνεται χρέος του να καταγγείλλει την υπόθεση στην ιεραρχία της Εκκλησίας και ζητεί από τον Ντάνεελς να βοηθήσει. Εκείνος όμως απαντά καλώντας το θύμα να μη δημοσιοποιήσει την υπόθεση. “Ο επίσκοπος θα παραιτηθεί τον επόμενο χρόνο, επομένως θα ήταν καλύτερο για σένα να περιμένεις. Δε νομίζω ότι θα κάνεις καλό ούτε σε εκείνον ούτε στον εαυτό σου να βγεις να το φωνάξεις”, του απαντά.

Ο Ντάνεελς προειδοποιεί το θύμα να μην επιχειρήσει να εκβιάσει την Εκκλησία και τον καλεί να συγχωρέσει και να δεχτεί την κατ΄ιδίαν συγγνώμη από τον επίσκοπο χωρίς να τον “ρίξει στο βούρκο”. “Κύλησε ολόκληρη τη ζωή μου μέσα στη λάσπη- από 5 έως 18 ετών”, λέει το θύμα, αρνούμενο ότι θέλει να εκβιάσει οποιονδήποτε.”Γιατί λυπάστε τόσο εκείνον και όχι εμένα;”, αναρωτιέται.

Σε μία δεύτερη κασέτα, οι Ντάνεελς και Βανγκελέβε συναντούν το θύμα και έναν συγγενή του. Ο επίσκοπος ζητεί συγγνώμη και λέει ότι αναζητούσε επί χρόνια έναν τρόπο να διορθώσει την πράξη του. “Αυτό δεν λύνεται. Εχετε διαλύσει εντελώς την οικογένειά μας”, απαντά ο συγγενής.

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου, σε μία περίοδο που το Βατικανό δεχόταν επικρίσεις για τη φερόμενη συγκάλυψη παρεμφερών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε άλλες χώρες και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων κυριαρχούσαν στην ειδησεογραφία πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε