Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Βρετανία: Άγριο «μαχαίρι» στο δημόσιο, καταργούνται 490.000 θέσεις!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μισό εκατομμύριο απολύσεις αναμένεται να γίνουν στο δημόσιο τομέα της Βρετανίας τα επόμενα πέντε χρόνια. «Μαχαίρι» και στο μπάτζετ του Μπάκιγχαμ με την άδεια της Ελισάβετ.

Τα σοκαριστικά δημοσιονομικά μέτρα με την περικοπή 490.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα ως το 2015 λαμβάνονται στο πλαίσιο των σχεδίων για την περικοπή περίπου 83 δισεκατομμυρίων στερλινών (91 δισ. ευρώ) στις δημόσιες δαπάνες. Αναμένεται όμως να πυροδοτήσουν κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Φυσικά από τις περικοπές δε θα γλιτώσει το BBC, όπου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Τζορτζ Όσμπορν θα περικοπεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του κατά 16% τα επόμενα έξι χρόνια! Το ίδιο συμβαίνει και με τη βασιλική οικογένεια.

Λιτότητα και στο Μπάκιγχαμ με την άδεια της Βασίλισσας

Μείωση 14% στον προϋπολογισμό του παλατιού το 2012 και το 2013 προβλέπει το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. «Ο προϋπολογισμός του βασιλικού οίκου θα παγώσει για τα χρόνια 2011-12 αλλά θα μειωθεί κατά 14% το 2012-13 δηλαδή περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνοντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων και την περικοπή μισθών κατά 19% κατά μέσο όρο απ’ όλους τους υπουργούς μέχρι και το 2015.

«Η Αυτού Μεγαλειότης αποδέχτηκε το πάγωμα του βασιλικού πρωτοκόλλου τρεχόντων εξόδων τόσο των δικών της όσο και του συζύγου της πρίγκιπα Φιλίππου». Αυτή η επιδότηση έχει παγώσει ήδη από τη δεκαετία του ’90 και σήμερα φτάνει τα 7,9 εκατομμύρια λίρες (9,2 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η απουσία ανατίμησης της επιδότησης αυτής ουσιαστικά σημαίνει μείωσή της κατά 76% μέσα σε είκοσι χρόνια.

Ήδη από τα έτη 2012-13 αυτό το βασιλικό πρωτόκολλο θα καταργηθεί καθώς και ο προϋπολογισμός του βασιλικού οίκου και θα αντικατασταθεί από μια νέα επιδότηση η οποία θα καλύπτει τα τρέχοντα έξοδα των μελών της βασιλικής οικογένειας καθώς και τα έξοδα του παλατιού (Μπάκιγχαμ και Ουίνδσορ).

Η βασίλισσα ωστόσο θα λάβει και μια χορηγία «προσωρινής επιπλέον διευκόλυνσης» ύψους 1,4 εκατομμυρίων λιρών για να καλύψει τα γενικά έξοδα των τελετών για τα 60χρονα της μοναρχίας που θα γιορταστούν το 2012 «και τα οποία αναμένει ολόκληρος ο βρετανικός λαός», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Στα 66 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης

Η νόμιμη ηλικία της συνταξιοδότησης στη Βρετανία θα αυξηθεί στα 66 χρόνια έως το 2020 τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σήμερα, οι μεν άνδρες δικαιούνται πλήρους σύνταξης στην ηλικία των 65 ετών, ενώ οι γυναίκες συμπληρώνοντας το 60ο έτος.

Το πέρασμα από τα 65 στα 66 έτη, όσον αφορά τις συντάξεις των ανδρών, θα γίνει με τρόπο σταδιακό μετά από το έτος 2018, επιτρέποντας στο βρετανικό δημόσιο να εξοικονομήσει ετησίως περίπου πέντε δισεκατομμύρια λίρες, γνωστοποίησε ο Τζορτζ Όσμπορν. «Με αυτό το κονδύλι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε γενναιόδωρα τις συντάξεις, παρά το ότι οι δικαιούχοι, λόγω της γήρανσης του βρετανικού πληθυσμού, θα είναι περισσότεροι».
Η ισοτιμία της στερλίνας ανέβηκε έναντι του δολαρίου μετά την επιβεβαίωση του αριθμού των θέσεων εργασίας που θα περικοπούν και της διαβεβαίωσής του ότι οι δαπάνες θα παραμείνουν εντός των ορίων που είχε ο ίδιος ορίσει τον Ιούνιο.

Προτού ακόμη αρχίσει να σκιαγραφεί τις δραστικές δημοσιονομικές περικοπές, η ισοτιμία της στερλίνας ανέβηκε στο 1,5745 δολάριο από περίπου 1,5718.

Οι οικονομολόγοι διχάζονται μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα και αυτών που εκτιμούν ότι αυτά θα ξαναβυθίσουν τη Βρετανία στην ύφεση. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ωστόσο ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να τηρήσει στο προβλεπτό μέλλον εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε