Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τόμσεν: “Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα”

Τόμσεν: “Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα”
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στον δρόμο που χάραξε η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν για το θέμα της Ελλάδας. «Δεν βλέπω την ανάγκη λήψης νέων μέτρων από την Ελλάδα». Αυτό δήλωσε ο Πόλ Τόμσεν ενημερώνοντας του δημοσιογράφους στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί το «επί της αρχής» πρόγραμμα θεωρώντας ότι είναι καλό ως προς το περιεχόμενο του.  Μάλιστα, ο Πόλ Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018. Υπογράμμισε δε ότι θεωρεί πως η Ελλάδα είναι σε δρόμο να πετύχει το στόχο αυτό.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ. Η πληροφόρηση που έχω είναι πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά να πετύχει αυτό το στόχο ή να τον υπερβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι συναρτημένο με το θέμα του χρέους

Ο Πόλ Τόμσεν είπε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι άμεσα συναρτημένο με το θέμα του χρέους. «Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πώς θα γίνουν οι αξιολογήσεις του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε πως θα είναι δύο, μια το Φεβρουάριο και μια τον Αύγουστο, ωστόσο σημείωσε πως θα σταλεί μια αποστολή στη Αθήνα σύντομα. «Πρέπει να στείλουμε μια αποστολή, δεν το λέμε αξιολόγηση, αλλά πρέπει να τους στείλουμε πίσω» τόνισε.

Τι είπε για τις ελληνικές τράπεζες

Ο Πόλ Τόμσεν σε ερώτηση για τις ελληνικές τράπεζες και τον κεφαλαιακό έλεγχο που ζητά το ΔΝΤ είπε πως έχουν «υπό κάθε πρίσμα» πολλά κόκκινα δάνεια και πως αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος με την απόφαση της ΕΚΤ να επιταχύνει τα τεστ αντοχής, λέγοντας πως στην συνέχεια θα αξιολογηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

«Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την εκτίμηση ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουν ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα», σημείωσε.

Ανεργία στην Ελλάδα

Για το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα ανέφερε πως μισθοί και απασχόληση θα ενισχυθούν μόνον εάν υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές. «Θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το σημαντικό θέμα», είπε. Ο ίδιος τόνισε πως όσον αφορά το θέμα της ζήτησης η δημοσιονομική προσαρμογή βρίσκεται πίσω μας.

Για το εάν θα μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως το ΔΝΤ μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διότι του ζητήθηκε. «Για όσο μας ζητείτε να συνεισφέρουμε θα συνεισφέρουμε», είπε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις