Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ο Καμμένος στο Μαξίμου για Μουζάλα – Υπό παραίτηση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο Καμμένος στο Μαξίμου για Μουζάλα – Υπό παραίτηση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

– Πληροφορίες για τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μουζάλα
– Αμετακίνητος στη θέση για παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα ο Πάνος Καμμένος
– “Εγώ ενημέρωσα τον Τσίπρα! Δεν θα κάνω πίσω, να παραιτηθεί, οι γκάφες πληρώνονται!”
– “Σγουρίδης και Δ. Καμμένος παραιτήθηκαν για λιγότερο σοβαρούς λόγους”
– “Επιζήμιες για τις εθνικές θέσεις οι δηλώσεις Μουζάλα – Δεν έχει την εμπιστοσύνη μας – Οφείλει να παραιτηθεί μόνος του”
– Αποκάλυψε ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τη “Μακεδονία”
– Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε την ανακοίνωση που προσέφερε κάλυψη στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
– Σε τηλεοπτική εκπομπή ο Γιάννης Μουζάλας αποκάλεσε την ΠΓΔΜ “Μακεδονία”

Βαθιά κυβερνητική κρίση και μάλιστα σε μια κρισιμότατη στιγμή, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό και με την Ειδομένη να «βουλιάζει», προκαλεί μια δήλωση του Γιάννη Μουζάλα, που αποκάλεσε τα Σκόπια “Μακεδονία”. Μια δήλωση που δεν αποκλείεται, στην πιο κρίσιμη φάση της προσφυγικής κρίσης, να τον θέσει εκτός κυβέρνηση. Το ζητά μετ’ επιτάσεως ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος, που βάζει… μπροστά τους Σγουρίδη και Δ. Καμμένο που “παραιτήθηκαν για λιγότερο σοβαρούς λόγους” και διαμηνύει πως κάποιες φορές, για να στηριχθεί η κυβέρνηση πρέπει να “θυσιάζονται πρόσωπα”. 

Ο Γιάννης Μουζάλας έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της κυβέρνησης. Το αν θα γίνει δεκτή ή αν θα διαρραγεί η ειλικρινής σχέση Τσίπρα – Καμμένου θα το μάθουμε εντός της ημέρας. Άλλωστε υπάρχει σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ λίγο μετά τις 11:30 πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος. Εξάλλου και η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Όλγα Γεροβασίλη, μετατέθηκε χρονικά.

«(…) έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές, αλληλέγγυους και ΜΚΟ που δρουν στην Ειδομένη και οργάνωσαν το πέρασμά τους (των προσφύγων) στη “Μακεδονία”», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΙ.

Η επίμαχη δήλωση

Λίγη ώρα μετά και αφού ήδη ο Πάνος Καμμένος είχε ζητήσει μέσω twitter την παραίτησή του, ο κ. Μουζάλας ζήτησε συγγνώμη με μια λιτή δήλωση. «Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ», ανέφερε.

Αλλά η συγγνώμη του κ. Μουζάλα δεν έπεισε τον Πάνο Καμμένο, που μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (16.03.2016) στην πρωινή εκπομπή του Mega απαίτησε την παραίτηση του κ. Μουζάλα τονίζοντας πως «τα λάθη και οι γκάφες πληρώνονται» αλλά προχώρησε ακόμη πιο πέρα και αποκάλυψε ότι ήταν εκείνος που ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για όσα έγιναν και πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε καν για την ανακοίνωση του Μαξίμου με την οποία η κυβέρνηση “κάλυπτε” τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής!

Ο υπουργός Άμυνας δεν έκρυψε και το… παράπονό του, για τους δυο “δικούς” του που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση (Σγουρίδης και Δημήτρης Καμμένος) και διεμήνυσε ότι δεν θα κάνει πίσω, πως ο Γιάννης Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί γιατί το να αποκαλέσει τα Σκόπια “Μακεδονία” είναι επηζήμιο για τις εθνικές θέσεις και κατηγόρησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο. «Δεν γίνεται τέτοια λάθη να τα καταπίνουμε. Ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη μας, δεν μπορεί να παραμείνει υπουργός της κυβέρνηση. Έχω κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν παραβιάζονται», είπε μεταξύ άλλω ο κ. Καμμένος.

«Ο Σγουρίδης παραιτήθηκε γιατί έκανε δηλώσεις ενώ δεν άκουσε την ερώτηση. Ο Δημήτρης Καμμένος παραιτήθηκε για tweet που φέρεται να έγραψε συνεργάτης του πριν από δυο χρόνια. Ο Χαϊκάλης έμεινε εκτός λιστών», είπε ο Πάνος Καμμένος και απαίτησε, ξανά και δημόσια, την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα.

«Ο κ. Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί έχοντας παραιτηθεί ότι έκανε γκάφα. Στη ζωή και στην πολιτική όποιος κάνει γκάφα, την πληρώνει» είπε ο υπουργός Άμυνας και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ένα… τρένο (τα συμπαθεί άλλωστε), λέγοντας πως μπορεί να οδηγεί κανείς ένα τρένο αλλά από λάθος να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους.

«Δεν γίνεται τέτοια λάθη να τα καταπίνουμε» είπε ο Πάνος Καμμένος, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και στέλνοντας μήνυμα στο Μαξίμου πως για να διατηρηθεί η κυβερνητική συνεργασία κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν. «Ό,τι συγγνώμη και να ζητήσει, θα παίζει πάντα ένα video που θα δείχνει Έλληνα υπουργό να χαρακτηρίζει “Μακεδονία” την ΠΓΔΜ», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας πως πρόκειται για εθνική θέση το να αποκαλείται η χώρα ΠΓΔΜ και χαρακτήρισε επιζήμια για τα εθνικά θέματα τη θέση Μουζάλα. «Είναι τεράστια εθνική ζημιά αυτό που είπε, για εμάς δεν είναι ανεκτό» επεσήμανε και σημείωσε πως περιμένει από τον κ. Μουζάλα να παραιτηθεί οικειοθελώς, ενώ τόνισε ότι ο κ. Μουζάλας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι υπουργός αυτής της κυβέρνησης μιας και πλέον δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ.

«Δεν θα κάνω πίσω στηρίζοντας έναν υπουργό που έχει κάνει τέτοιο έγκλημα» επέμεινε στη σκληρή γραμμή ο Πάνος Καμμένος και επανέλαβε ότι για λιγότερο σοβαρούς λόγους παραιτήθηκαν δυο υπουργοί που προέρχονταν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (κατά σύμπτωση στην ίδια θέση), ο Δημήτρης Καμμένος και ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Εγώ ενημέρωσα τον Τσίπρα

Ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε ότι ήταν εκείνος που ενημέρωσε, το βράδυ της Τρίτης (15.03.2016), τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη δήλωση Μουζάλα. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε για την ανακοίνωση που είχε βγάλει η κυβέρνηση και με την οποία κάλυπτε πλήρως τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιτιθέμενη σε όσους ζητούσαν την παραίτησή του.

«Μίλησα με τον πρωθυπουργό. Δεν ήξερε τίποτα. Μου είπε θα το δει και θα μιλήσουμε», είπε ο Πάνος Καμμένος και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην ειλικρινή σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μίλησε και με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, στην οποία επεσήμανε ότι η ανακοίνωση του Μαξίμου δεν καλύπτει το κόμμα του. «Μείναμε στο ότι σήμερα το πρωί θα περιμένουμε τον Μουζάλα για το τι θα κάνει και μετά θα μιλήσω ξανά με τον πρωθυπουργό», κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν για το θέμα Μουζάλα: «Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία “ΠΓΔΜ”. Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε