Πολιτική

Νίκολας Μπερνς: Έξω από τα δόντια για Τουρκία και Ερντογάν – Δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο (video)

Δεν κρύβει την ανησυχία του για την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ο Νίκολας Μπερνς τονίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν το έχει παρατραβήξει, ενώ υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πονοκέφαλο για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

O έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA και στη Ράνια Τζίμα έριξε “βόμβες” κατά της Άγκυρας.

Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο ανάμεσα στους στόλους των  δύο χωρών και στο ό,τι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Ορούτς Ρέις” έφτασε μέχρι και τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, πριν από μερικές ημέρες, ο Νίκολας Μπερνς απάντησε:

“Φυσικά ανησυχώ για κάτι τέτοιο ως κάποιος που θέλει να βλέπει την ελληνική εδαφική κυριαρχία σεβαστή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν το παρατράβηξε, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. Δεν τίθεται ερώτημα, με βάση την Διεθνή Νομοθεσία δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τα σύνορα. Δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο, οι Τούρκοι επί μακρόν αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία στο ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν πίσω. Είναι η προσωπική μου άποψη και να σταματήσουν αυτές τις πολύ επιθετικές κινήσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου και να επιστρέψουν σε συζητήσεις. Αν έχουν διαφορετική άποψη υπάρχει ένα μέρος για να το διατυπώσουν. Το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από αυτά τα μέρη να το πράξουν”, διαμηνύει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σε άλλη ερώτηση του MEGA για το αν θα αλλάξει κάτι με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι τους προηγούμενους μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε με ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Ερντογάν, αποκαλώντας ακόμα και παγκόσμιο παίκτη, ο Νίκολας Μπερνς απάντησε:

“Δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να προβλέψω τί θα πράξει ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν όταν αναλάβει την εξουσία, δεν θα ήθελα να προβλέψω, είναι πολύ νωρίς, απλά παραθέτω την προσωπική μου άποψη. Η Τουρκία έχει μετεξελιχθεί σε ένα σοβαρό πονοκέφαλο για όλο το ΝΑΤΟ και φυσικά για τις χώρες της ΕΕ”.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Νίκολας Μπερνς στο MEGA:

 

πηγή: MEGA

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Όλα όσα συνέβησαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Τουρκία: Το «πηγαδάκι», τα κομπολόγια, οι δηλώσεις και το «αυτοκρατορικό» μενού
Το ευχάριστο κλίμα στην συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του 6ου ΑΣΣ και τα 7 κείμενα που υπογράφτηκαν - Το παρασκήνιο
Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Άγκυρα 7
Η γεύση που άφησε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Το casus belli, ο πολύτιμος φίλος και τα μηνύματα στο εσωτερικό Ελλάδας και Τουρκίας
Ναι, Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν ακόμα να συζητήσουν εκείνα που τους χωρίζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μην αναδείξουν θέματα έστω και χαμηλής πολιτικής που τους ενώνουν
Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Άγκυρα 67
Μάντζος μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν: Διάλογος με την Τουρκία «χωρίς αυταπάτες» και με επίγνωση των κόκκινων γραμμών
Ο υπεύθυνος Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι όσο η Αγκυρα επιμένει σε αναθεωρητικές διεκδικήσεις και απειλή πολέμου -Αιχμές για NAVTEX και αναφορές σε «τουρκική μειονότητα»
Μητσοτάκης και Ερντογάν