Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Όλη η επιστολή του Βαρουφάκη στο Eurogroup – Αλλαγές στο Δημόσιο, διαδικτυακός τζόγος και μία παράκληση

Όλη η επιστολή του Βαρουφάκη στο Eurogroup – Αλλαγές στο Δημόσιο, διαδικτυακός τζόγος και μία παράκληση

– O κ. Βαρουφάκης στη λίστα του ζητά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να γίνονται στις Βρυξέλλες
– Οι περισσότεροι από τις Βρυξέλλες θεωρούν απίθανο να αποφασιστεί στο Eurogroup έστω και τμηματική εκταμίευση
– Για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ο Βαρουφάκης σημειώνει πως το Δημόσιο δεν θα ζητά πια δικαιολογητικά
– Από την αδειοδότηση τυχερών παιχνιδιών η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα λαμβάνει 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο
– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ NEWSIT ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΟΠΩΣ ΕΣΤΑΛΗ

Στα χέρια του επικεφαλής του Eurogroup βρίσκεται πλέον η λίστα που έστειλε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης που περιλαμβάνει επτά μεταρρυθμίσεις και με τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να πείσει τους δανειστές έτσι ώστε τουλάχιστον να αποφασίσουν έστω και μία τμηματική εκταμίευση της δόσης, κάτι που σχεδόν όμως όλοι το αποκλείουν τουλάχιστον ως απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που θα παρατηρεί την κυβερνητική πολιτική και θα εκδίδει μακροοικονομικές μελέτες και προγνώσεις για τον προϋπολογισμό.

Για τη δεύτερη μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση αναφέρεται στη βελτίωση της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και υπάρχει σαφής και ρητή δέσμευση της κθβέρνησης να προχωρήσει σε βελτιώσεις αναφορικά με την προετοιμασία του προϋπολογισμού.

Σχετικά με τη δημιουργία ειδικού σώματος στο οποίο δεν θα συμμετέχουν επαγγελματίες, αλλά απλοί πολίτες που θα εκπαιδεύονται για ένα δίμηνο και αυτοί οι απλοί πολίτες θα ελέγχουν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις, παριστάνοντας τους πελάτες.
 

Η τέταρτη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αφορά τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.  Σε αυτή τη ρύθμιση ο κ. Βαρουφάκης στην επιστολή του παρουσιάζει έναν πίνακα με το πώς αυξάνονται τα χρέη στο Δημόσιο από το 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Σύμφωνα με την πρόταση για τη ρύθμιση των οφειλών, όσοι πληρώσουν όλο το χρέος τους μέσα στον Μάρτιο, σε αυτούς θα διαγραφούν οι προσαυξήσις, ενώ αναφέρουν πως θα υπάρξουν κίνητρα για την πληρωμή οφειλών με διαγραφές προσαυξήσεων.

Η επόμενη μεταρρύθμιση αφορά το ηλεκτρονικό στοίχημα. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων επισημαίνουν πως θα μπορούσαν αυτά να αυξηθούν με την πώληση αδειών για τον διαδικτυακό τζόγο σε λογικές τιμές. Αναφέρουν επίσης πως θα υπάρξει ρύθμιση των εσόδων και των φόρων που σχετίζονται με τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά το ποσό από τον νόμιμο και τον παράνομο τζόγο στην Ελλάδα στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται πως από την αδειοδότηση αυτών των παιχνιδιών η κυβέρνηση θα καταφέρει να βάλει στα δημόσια ταμεία 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Η έκτη μεταρρύθμιση έχει να κάνει με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, απαγορεύοντας ουσιαστικά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να ζητούν έγγραφα από τους πολίτες που υπάρχουν και σε άλλη κρατική υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να αναζητούν τα διάφορα δικαιολογητικά μέσω της ψηφιοποίησης των αρχείων των δημόσιων υπηρεσιών και έτσι τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πολίτες δεν θα χάνουν χρόνο που ισοδυναμεί με κόστος.

Τέλος, η έβδομη πρόταση του κ. Βαρουφάκη είναι τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, με τον υπουργείο να αναφέρει το κόστος του νομοσχεδίου και παράλληλα να αναφέρει και τα ισοδύναμα.

Το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για τα παραπάνω μέτρα ανέρχεται συνολικά στα 200,29 εκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία, η ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοικονομήσει τους απαιτούμενους πόρους από δύο τομείς:

•Τη μείωση του λειτουργικού κόστους και των γενικών εξόδων κάθε Υπουργείου (υπολογίζεται εξοικονόμηση 60,9 εκατομμυρίων ευρώ)

•Την εισαγωγή ενός νέου συστήματος ανάθεσης δημόσιων διαγωνισμών/συμβάσεων σε κάθε Υπουργείο, κίνηση που θα αποφέρει εξοικονόμηση 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο τελείωμα της επιστολής ο κ. Βαρουφάκης παρακαλεί τα μέλη του Eurogroup να δεχθούν οι διαπραγματεύσεις να γίνονται πλέον στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ EUROGROUP ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε