Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσίπρας: Παραλαμβάνω το βραβείο “Πολιτικού σθένους” στο όνομα του ελληνικού λαού

Τσίπρας: Παραλαμβάνω το βραβείο “Πολιτικού σθένους” στο όνομα του ελληνικού λαού

Το βραβείο Πολιτικού σθένους απονεμήθηκε σε ειδική τελετή στο Παρίσι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. “Αισθάνομαι σαν τον Οδυσσέα” είπε και τόνισε πως το βραβείο ανήκει στον ελληνικό λαό.

«Στον ελληνικό λαό ανήκει το βραβείο αυτό και εγώ το παραλαμβάνω στο όνομά του». Αυτή ήταν τα λόγια που είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός παραλαμβάνοντας το βραβείο «Πολιτικού σθένους».

Το βραβείο του απένειμε ο Πατρίκ Πατρίκ Βάσμαν, ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, ύστερα από μια παρουσίαση της κυβερνητικής του δράσης.

“Το σθένος του ελληνικού λαού”

«Είναι μια μεγάλη τιμή επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το βραβείο ανήκει όχι σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό και εγώ το παραλαμβάνω σήμερα στο όνομά του» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας: «Από αυτόν (σ.σ. τον ελληνικό λαό) και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας».

«Το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο. Με ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Νιώθω σαν τον Οδυσσέα»

Ο Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε τον εαυτό του με τον Οδυσσέα και τη… μάχη του για να μην… υποκύψει στις σειρήνες. «Πολλές φορές ακόμη και σήμερα αισθάνομαι σαν το μυθικό Οδυσσέα που δέθηκε στο κατάρτι του πλοίου για να μην αντιδράσει στο άκουσμα του τραγουδιού των σειρήνων», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε πως «προσηλωμένοι πάντοτε στο σχέδιο μας και σε αυτό που πιστεύαμε ως το σωστό για τη μεγάλη πλειοψηφία καταφέραμε να αντισταθούμε στις “σειρήνες” και να οδηγήσουμε σιγά σιγά το σκάφος που λέγεται Ελλάδα αλλά και το σκάφος που λέγεται Ευρώπη σε ποιο ήρεμα νερά.

Αποφύγαμε την άτακτη ή την οργανωμένη χρεοκοπία, τα σχέδια ορισμένων ακραίων κύκλων για έξοδο της Ελλάδας από ευρώ, σταθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη».

«Η οικονομία ανακάμπτει»

«Η οικονομία ανακάμπτει με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, με ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2017 κοντά στο 2%, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση που μας δίνει την δυνατότητα να ενισχύσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, η ανεργία αποκλιμακώνεται, έχει πέσει πάνω από έξι μονάδες.

Η χώρα ανέκτησε σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, την πρόσβαση στις αγορές χρήματος με ευνοϊκούς όρους. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση της ελληνικής οικονομίας και με λίγα λόγια διαμορφώνεται μια εικόνα μιας οικονομίας και μιας χώρας που ανακάμπτει.

Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την χώρα εκείνη που το 2015 βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Μέλλον χωρίς λάθη»

«Για μας κρίσιμο δεν είναι μόνο να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα όσο δύσκολο και αν είναι αυτό και φαίνεται ότι τα καταφέρουμε και το ολοκληρώνουμε με επιτυχία. Το κρίσιμο είναι τούτη την ώρα που βγαίνουμε από την κρίση, κάτι το οποίο αναγνωρίζουν και όλοι οι εταίροι μας και οι θεσμοί που βλέπουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφαλή δημοσιονομική πορεία με σημαντική αναπτυξιακή προοπτική», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εν κατακλείδι, «το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα σύγχρονο βιώσιμο και δίκαιο, με ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο. Βασική προτεραιότητά μας είναι το στοίχημα της εργασίας με προοπτικές δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης οι νέοι να βρουν ελπίδα μέλλον και προοπτική. Δεν μπορείς να χτίσεις κάτι καινούργιο με φθαρμένα υλικά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στα αγγλικά, αλλά συνέχισε στα ελληνικά.

Δείτε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού

«Άνδρας με πεποιθήσεις και θάρρος»

Απονέμοντας το βραβείο ο Πατρίκ Βάσμαν διευθυντής της “Politique Internationale” υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε το κουράγιο να πάρει αποφάσεις προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τον χαρακτήρισε άνδρα με πεποιθήσεις και θάρρος και σημείωσε ότι λίγοι άνδρες κατάφεραν να γίνει η ριζοσπαστική Αριστερά η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. «Χρειαζόταν μεγάλο κουράγιο να πάει κόντρα στην τρόικα και στους υποστηρικτές της λιτότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις