Κόσμος

Ξέσπασμα Γκάμπριελ κατά Τραμπ: Οι ενέργειες του αποδυνάμωσαν τη Δύση!

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι οι ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «αποδυνάμωσαν» τη Δύση και κατηγόρησε την πολιτική των ΗΠΑ πως είναι αντίθετη προς τα «συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι ΗΠΑ (…) θεωρούν ότι το να επιβάλλουν τα εθνικά τους συμφέροντα είναι σημαντικότερο από τη διεθνή τάξη» κατήγγειλε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
«Η κοντόφθαλμη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης αντίκειται στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσέθεσε ο Γκάμπριελ επικαλούμενος τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της πώλησης όπλων στη Μέση Ανατολή.
Όταν ένας αρχηγός κράτους επισκέπτεται μια χώρα «όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται και δεν λέει ούτε μια λέξη για το θέμα, αλλά υπογράφει συμφωνία πώλησης όπλων (…), όταν αμφισβητεί το γεγονός ότι άλλοι άνθρωποι υποφέρουν, όπως επίσης πεθαίνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, επομένως λέω ότι η Δύση έχει γίνει μικρότερη ή το λιγότερο έχει αποδυναμωθεί» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόταν στην επίσκεψη πριν από περίπου 10 ημέρες του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψε με τους οικοδεσπότες του συμφωνίες άνω των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ αυτών εξοπλιστικά συμβόλαια ύψους 110 δισεκατομμυρίων.
«Η Δύση είναι μια ιδέα οικουμενικών αξιών (…) μια διεθνής τάξη στο πλαίσιο της οποίας είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή ακριβώς η διεθνής τάξη είναι σημαντικότερη από το άθροισμα των εθνικών συμφερόντων του καθενός» μας, σημείωσε ο ίδιος, ενώ μίλησε για την «αποτυχία των ΗΠΑ ως μεγάλο έθνος».
«Πρόκειται δυστυχώς για μια ένδειξη αλλαγής στις σχέσεις εξουσίας παγκοσμίως» εξήγησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
«Η Ευρώπη αποκτά ένα νέο ρόλο» σημείωσε ο Γκάμπριελ, ακολουθώντας τα βήματα της Άγγελας Μέρκελ που δήλωσε χθες ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 1
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: Καμία απειλή για τις πτήσεις λέει η Γερμανία – «Όλο και πιο ευάλωτη η πολιτική αεροπορία», προειδοποιεί ειδικός
Η Γερμανία επιχειρεί να καθησυχάσει μετά την κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε προβλήματα στα συστήματα διαχείρισης επιβατών, ωστόσο ουρές και καθυστερήσεις συνεχίζονται στο Βερολίνο
Ταξιδιώτες σε ουρά λόγω της κυβερνοεπίθεσης 1
Εκκενώθηκε προληπτικά το αεροδρόμιο του Δουβλίνου λόγω συναγερμού - Δεν σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση
Το Τέρμιναλ 2 του αεροδρομίου του Δουβλίνου εκκενώθηκε το Σάββατο μετά από συναγερμό ασφαλείας – Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει την αστυνομία να παρεμβαίνει στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την κυβερνοεπίθεση σε Χίθροου, Βερολίνο και Βρυξέλλες – «Οι πτήσεις θα επηρεαστούν για μέρες»
Μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση παρέλυσε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα των αερομεταφορών
Οι ταξιδιώτες περιμένουν κοντά στα γκισέ check-in στο Τερματικό 2 του αεροδρομίου Heathrow, εν μέσω καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων, που οφείλονται σε διακοπή των συστημάτων check-in και επιβίβασης λόγω κυβερνοεπίθεσης
3