Κόσμος

Τραμπ… leaks! Αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στη Ρωσία

Μια συνάντηση την οποία, έτσι κι αλλιώς, πολλοί περίμεναν. Ένα τετ α τετ που έγινε μακριά από τα μικρόφωνα και τις κάμερες. Και να που τώρα έρχεται ένα δημοσίευμα να βάλει νέες "φωτιές": αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τραμπ απόρρητες πληροφορίες στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μόνο και μόνο για να κάνει... φιγούρα;

Πολλοί μιλούν ήδη για ένα Trumpleaks, για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Δημοσίευμα της Washington Post έρχεται να προκαλέσει νέο σεισμό στην Ουάσινγκτον. Υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε πράγματα που δεν… έπρεπε! Και δεν αποκλείεται έτσι να έβαλε σε κίνδυνο μια πηγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος.

Επικαλούμενη νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πληροφορίες που μετέφερε στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ ο Τραμπ είχαν παραχωρηθεί από έναν συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει, θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του Ισλαμικού Κράτους, γράφει η Post, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ανώνυμα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από τον ISIS που αφορούσε στη χρήση laptop σε αεροπλάνα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Ο Τραμπ φέρεται να υπερηφανευόταν για τις γνώσεις του των επικείμενων απειλών, λέγοντας ότι ενημερωνόταν “με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα“, δήλωσε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με την Post.

Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, την οποία ένας αξιωματούχους περιέγραψε ως αυθόρμητη, οι αξιωματούχοι κάλεσαν άμεσα την CIA και την NSA, αμφότερες από τις οποίες έχουν συμφωνίες με μια σειρά συνεργαζόμενων υπηρεσιών πληροφοριών, και τις ενημέρωσαν για όσα συνέβησαν.

Η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, σε σύντομη ενημέρωση τύπου στον Λευκό Οίκο, είπε ότι δεν συζητήθηκε καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή. “Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών έκαναν μια ανασκόπηση των κοινών απειλών από τρομοκρατικές οργανώσεις για να περιλάβουν και απειλές στην αεροπορία. Καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών δεν συζητήθηκε πουθενά και δεν αποκαλύφθηκε καμία στρατιωτική επιχείρηση που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή”, τόνισε.

Η αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας Ντίνα Πάουελ επίσης αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι “ο πρόεδρος συζήτησε μόνο τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες”. Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που σε δήλωσή του υποστήριξε ότι ο Τραμπ και ο Λαβρόφ συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, “μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι κοινές προσπάθειες και απειλές που αφορούν την αντιτρομοκρατία”.

Αντιδρώντας στο άρθρο της εφημερίδας, ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Τραμπ “επικίνδυνη” και “απερίσκεπτη”, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως “πάρα πολύ ανησυχητικές”, αν ισχύουν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες προετοιμάζουν σχέδια που θα επεκτείνουν την απαγόρευση μεταφοράς φορητών υπολογιστών στην καμπίνα του αεροσκάφους από επιβάτες σε πτήσεις που κατευθύνονται στις ΗΠΑ από αρκετές χώρες σε εμπόλεμες ζώνες, λόγω νέων πληροφοριών ότι ομάδες εξτρεμιστών βελτιώνουν τις τεχνικές της τοποθέτησης βομβών σε φορητούς υπολογιστές.

Οι εκτιμήσεις των αυξανόμενων κινδύνων είναι τόσο σοβαρές ώστε η Ουάσιγκτον εξετάζει την απαγόρευση μεταφοράς λάπτοπ επιβατών από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Βρετανία, σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει τις πληροφορίες με συμμαχικές κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο Reuters ότι μέρος τουλάχιστον των πληροφοριών που οδήγησαν στην επέκταση απαγόρευσης των λάπτοπ προήλθαν από μια επιδρομή Αμερικανών κομάντο σε μια βάση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός, μέλος των ειδικών δυνάμεων.

Η πηγή είπε ότι μία από τις πιό ανησυχητικές πτυχές των νέων πληροφοριών είναι ότι αποδεικνύουν πως η Αλ Κάιντα που εδρεύει στην Υεμένη έχει βρει τρόπο να παράγει ελάσματα εκρηκτικών τόσο λεπτά ώστε μπορεί να τα αποκρύψει στο εσωτερικό των λάπτοπ χωρίς να είναι εύκολα ανιχνεύσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν