Κόσμος

Θέλουν να… “κουβαλήσουν” παγόβουνο από την Ανταρκτική στο Αμπού Ντάμπι!

Τι κάνεις αν ζεις στην έρημο και βαρέθηκες να εισάγεις συνέχεια εμφιαλωμένα μπουκάλια νερό; Μεταφέρεις ένα ολόκληρο παγόβουνο από την Ανταρκτική, ρυμουλκώντας το δια θαλάσσης, προκειμένου να έχεις πλέον άφθονο νερό να πιείς και να ποτίσεις.

Αυτό ακριβώς είναι το φιλόδοξο -αν όχι ανήκουστο- σχέδιο μιας εταιρείας στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία σχεδιάζει να κουβαλήσει όχι ένα αλλά περισσότερα παγόβουνα στην ακτή της χώρας, κάτι που -αν όντως γίνει- θα τροφοδοτήσει τους διψασμένους κατοίκους της χώρας με δισεκατομμύρια λίτρα φρέσκου νερού.

Ένα μέσο παγόβουνο περιέχει περίπου 80 δισεκατομμύρια λίτρα νερού. Ένα μόνο παγόβουνο εκτιμάται ότι θα ήταν αρκετό για να έχουν νερό ένα εκατομμύριο άνθρωποι επί πέντε χρόνια. Χρειάζεται αρκετό χρόνο να λιώσει, καθώς το 80% βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, ενώ το επιφανειακό τμήμα του αντανακλά πίσω στο διάστημα τις ακτίνες του ήλιου.

Τα Εμιράτα είναι μία από τις πιο άνυδρες χώρες στον κόσμο, καθώς δέχεται λιγότερα από δέκα εκατοστά βροχής ετησίως. Από την άλλη, καταναλώνουν υπερδιπλάσιο νερό από τον μέσο παγκόσμιο όρο κατανάλωσης.

Επιπλέον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας και λειψυδρίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό, αναζητούν λύσεις και, κάπως έτσι, σύμφωνα με τον Independent και τη Daily Mail, τούς ήρθε η ιδέα να κουβαλήσουν ακόμη και παγόβουνα από απόσταση 8.800 χιλιομέτρων.

Η αραβική εταιρεία έχει βάλει “στο μάτι” παγόβουνα που υπάρχουν γύρω από τη νήσο Χερντ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την ακτή της Ανταρκτικής. Όταν το πρώτο παγόβουνο φθάσει στην ακτή των Εμιράτων, σε μια ειδική εγκατάσταση, θα αρχίσει η απορρόφηση του νερού του. Μεγάλα κομμάτια του παγόβουνου θα αποκόπτονται σταδιακά και θα τοποθετούνται σε ειδικές δεξαμενές, όπου θα υφίστανται επεξεργασία και φιλτράρισμα (αν και το νερό του θεωρείται το πιο «παρθένο» στον κόσμο).

Αν όλα πάνε καλά, το σχέδιο μπορεί να αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2018. Σύμφωνα με την εταιρεία, στελέχη της έχουν ήδη κάνει τη θαλάσσια διαδρομή Ανταρκτική-Εμιράτα και έχουν προσομοιώσει τη θαλάσσια μεταφορά, την οποία θεωρούν εφικτή από τεχνική και οικονομική πλευρά.

Μάλιστα, πιστεύουν ότι, εκτός από την ύδρευση και την άρδευση, το όλο σχέδιο, που έχει την ονομασία «UAE Iceberg Project», θα ωφελήσει επίσης τον τουρισμό αλλά και τον καιρό της χώρας, δροσίζοντάς την μέσα από τη δημιουργία ενός πιο υγρού τοπικού μικρο-κλίματος. Όλα αυτά τα σχέδια βέβαια μένει να αποδειχθούν και στην πράξη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκληρή απάντηση Ιράν στον Τραμπ: «Θα πλήξουμε Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις αν δεχθούμε επίθεση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες να επέμβει και έχει προειδοποιήσει τους ηγέτες του Ιράν κατά της χρήσης βίας εναντίον των διαδηλωτών
Ντόναλντ Τραμπ 6
Φλέγεται το Ιράν: Επεμβαίνει ο στρατός για να καταστείλει τις διαδηλώσεις – Φόβοι για εκατόμβη νεκρών
Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός τόνισε ότι θα «προστατεύσει αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα, τις στρατηγικές υποδομές και τη δημόσια περιουσία» - Χωρίς ρεύμα και ίντερνετ η χώρα
Ιράν
9
«Είμαστε μαχητές, μην λυπάστε» το μήνυμα Μαδούρο από τη φυλακή - Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα
Ο έκπτωτος Πρόεδρος της Βενεζουέλας κρατείται σε αμερικανικές φυλακές, μαζί με τη σύζυγό του Σίλια Φλόρες, εν αναμονή της δίκης του
Ο συλληφθείς Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο στο ελικοδρόμιο του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο
6
Νύχτα λαϊκού ξεσηκωμού στο Ιράν με το θεοκρατικό καθεστώς να εντείνει την καταστολή - «Τελειώνει ο μακρύς εφιάλτης» το νέο μήνυμα Τραμπ
Υπάρχουν νέες αναφορές για ταραχές σε όλο το Ιράν - Νέα βίντεο δείχνουν μεγάλες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και σε αρκετές άλλες πόλεις, όπως τις Ραστ, Ταμπρίζ, Σιράζ και Κερμάν
Καπνός από φωτιά σε τζαμί της Τεχεράνης, μπροστά από πλήθος συγκεντρωμένων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών
7