Κόσμος

Πουλάει… τρέλα ο Ερντογάν: Δεν είμαι δικτάτορας – Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις που πέρασαν με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία, δεν τον μετατρέπουν σε δικτάτορα.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN, ο Ερντογάν δηλώνει πως το δημοψήφισμα για το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που στηρίχτηκε από την πλειοψηφία των Τούρκων στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δεν αφορούσε τον ίδιο.

“Στην πραγματικότητα είμαι θνητός, μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή” είπε στην Μπέκι Άντερσον, την οποία φιλοξένησε στο προεδρικό παλάτι του στην Άγκυρα για την πρώτη του συνέντευξη μετά το δημοψήφισμα. Παράλληλα αρνήθηκε τις κατηγορίες πως οι νέες του εξουσίες είναι περισσότερο προσωπικό ζήτημα, παρά βελτίωση του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας. “Ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας” δήλωσε.

Ο Ερντογάν αρνείται ακόμα τους ισχυρισμούς πως το δημοψήφισμα ήταν ένα ακόμα βήμα προς ένα δικτατορικό καθεστώς με το… φτηνό επιχείρημα “Εκεί όπου υπάρχουν δικτατορίες, δεν χρειάζεται να υπάρχει προεδρικό σύστημα. Εδώ έχουμε ψηφοδέλτιο. Η δημοκρατία αντλεί την δύναμή της από τους πολίτες. Είναι αυτό που αποκαλούμε εθνική βούληση…”

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν την Κυριακή να ψηφίσουν για ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που εισηγήθηκε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το κόμμα δηλαδή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πακέτο αυτό, μετατρέπει στην ουσία το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας σένα μια πανίσχυρη εκτελεστική προεδρεία.

Παρά την σχεδόν αποκλειστική προβολή της καμπάνιας του “Ναι” σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ αλλά και την τρομοκρατία σε βάρος όποιου διαφωνεί με την πολιτική Ερντογάν και με την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου και έπειτα και με πολύ σοβαρές καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το 51,4% των ψήφων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Αμερικανός μεσολαβητής Γουίτκοφ δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες Ζελένσκι–Ερντογάν στην Τουρκία
Οι ΗΠΑ διέψευσαν την παρουσία του Στιβ Γουίτκοφ την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχειρεί να επανεκκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία που έχει παραμείνει στάσιμη εδώ και μήνες
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Λάρι Σάμερς παραιτήθηκε από το ΔΣ της OpenAI μετά τις αποκαλύψεις για σχέσεις με τον Επστάιν
Η ανακοίνωσηση ήρθε μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από το Κογκρέσο εγγράφων που δείχνουν ότι διατηρούσε στενή σχέση με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Επστάιν
Λάρι Σάμερς
Ουκρανία: 20 νεκροί από ρωσικά πλήγματα την ώρα που ο Ζελένσκι αναζητά διπλωματική διέξοδο στην Τουρκία
Τουλάχιστον 20 νεκροί και περισσότεροι από 60 τραυματίες σε μεγάλη επίθεση στα δυτικά της Ουκρανίας, την ώρα που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί στην Τουρκία να «αναβιώσει» την ειρηνευτική διαδικασία
Οι συνέπειες των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία
Η Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε ιστορικό νόμο για τη σεξουαλική βία - «Δεν υπάρχει συναίνεση αν δεν είναι ελεύθερη και επίκαιρη»
«Οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη πραγματοποιείται χωρίς να υπάρχει ελεύθερη και επίκαιρη συναίνεση του εμπλεκόμενου ατόμου, συνιστά αδίκημα σεξουαλικής βίας», αναφέρεται στον σχετικό νόμο
Τζόρτζια Μελόνι