Κόσμος

Νέο διάταγμα Τραμπ για τη χορήγηση προσωρινής βίζας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει σήμερα προεδρικό διάταγμα προκειμένου οι αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε αλλαγές του προσωρινού προγράμματος χορήγησης βίζας, αναφορικά με την είσοδο εργαζομένων στις ΗΠΑ, με έμφαση στους υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους.

Δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο δήλωσαν ότι ο Τραμπ θα κάνει επίσης χρήση της αρχής “αγοράστε αμερικανικά προϊόντα και προσλάβετε Αμερικανούς” προκειμένου ν’ αλλάξουν οι πρακτικές προμηθειών στο αμερικανικό δημόσιο, προς την κατεύθυνση αύξησης των προμηθειών προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ από τις ομοσπονδιακές αρχές.

 

 

Το νέο προεδρικό διάταγμα δρομολογεί μία νέα προσπάθεια του Τραμπ αναφορικά με το σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας “Πρώτα η Αμερική,”καθώς συμπληρώνονται οι πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει νομοθετικό έργο, ενώ από την άλλη μεριά, τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ δρομολογούν αλλαγές στην εφαρμοζόμενη ομοσπονδιακή νομοθεσία, προκειμένου να υποστηριχτεί η οικονομία των ΗΠΑ.

Το νέο προεδρικό διάταγμα θα καλεί “για την αυστηρή εφαρμογή όλης της νομοθεσίας που διέπει την είσοδο εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των μισθών, αλλά και των θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Το διάταγμα θα καλεί επίσης τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, αλλά και Εσωτερικής Ασφάλειας, ν’ αναλάβουν δράση προκειμένου να εξαλείψουν τις “παραβάσεις και τη διαφθορά” στο μεταναστευτικό σύστημα των ΗΠΑ, ώστε να προστατευτούν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι. Παράλληλα, το νέο διάταγμα θα καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προτείνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι βίζες τύπου H-1B απονέμονται σε υποψηφίους υψηλά καταρτισμένους, αλλά και με τις καλύτερες δυνατές οικονομικές απολαβές.

Ο παραπάνω αναφερόμενος τύπος βίζας, απονέμεται σε ξένους υπηκόους για την κάλυψη ειδικών θέσεων εργασίας, που απαιτούν υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση, ενώ η χορήγησή του γίνεται σε επιστήμονες, μηχανικούς, οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα σύστημα κλήρωσης προκειμένου να χορηγήσει 65.000 βίζες σε ετησίως, ενώ με άλλη κλήρωση διανέμει άλλες 20.000 βίζες σε μεταπτυχιακούς εργαζόμενους.

Οι εταιρίες από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αξιοποιούν τη βίζα H-1B προκειμένου να προσλάβουν ταλέντα. Ποσοστό μεγαλύτερο του 15% των εργαζόμενων του Facebook στις ΗΠΑ κατέχουν την αναφερόμενη βίζα προσωρινής εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Έτσι, το νέο προεδρικό διάταγμα θα προβλέπει την αυστηρή τήρηση των νομικών προϋποθέσεων και διαδικασιών για την είσοδο εργαζομένων στις ΗΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτοί δεν εξελίσσονται σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους, που στερούν θέσεις εργασίας, από Αμερικανούς εργαζόμενους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παρασκηνιακές συνομιλίες ΗΠΑ–Ρωσίας για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – «Παγώνουν» τα ρωσικά εδαφικά κέρδη
Σύμφωνα με το Bloomberg, Ουάσιγκτον και Μόσχα συζητούν σχέδιο συμφωνίας που θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός και θα παγίωνε τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν (αριστερά) και ο Ντόναλντ Τραμπ 1
Νετανιάχου σε Μερτς: Στόχος μας η απελευθέρωση της Γάζας από τη Χαμάς – Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αναστολή στρατιωτικών εξαγωγών στο Ισραήλ
Πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής διοίκησης στην περιοχή
Μπέντζαμιν Νετανιάχου - Φρίντριχ Μερτς 2
Γάζα: Το σχέδιο του Ισραήλ πρέπει να έχει «συνέπειες» στις σχέσεις με την ΕΕ, δηλώνει ο Αντόνιο Κόστα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφασή του να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών με την ΕΕ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα 5