Κόσμος

Προειδοποιεί ΗΠΑ και Αγγλία ο “πατέρας του ίντερνετ”!

Ως πολύ «κακή ιδέα» χαρακτήρισε πρόσφατα ο Τιμ Μπέρνερς-Λι την απόφαση τόσο της Βρετανίας όσο και των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα αποδυναμώσουν την κρυπτογράφηση στον κυβερνοχώρο.

Ο «πατέρας» του Ίντερνετ, ο οποίος πρόσφατα έλαβε και το βραβείο Turing για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του World Wide Web, δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να προχωρήσουν με τις προθέσεις τους να αποδυναμώσουν τη κρυπτογράφηση στον κυβερνοχώρο που στόχο έχουν την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αν προσπαθείς να πιάσεις τρομοκράτες, είναι πραγματικά δελεαστικό το να είσαι σε θέση να απαιτήσεις το σπάσιμο της κρυπτογράφησης», υποστήριξε ο Μπέρνερς-Λι. «Αλλά, εάν σπάσετε αυτή την κρυπτογράφηση τότε μαντέψτε τι -το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και άλλοι και μαντέψτε πάλι – θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα καλύτεροι σε αυτό από εσάς», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ιδέα ότι όλοι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα υποχρεούνται να κατασκοπεύουν τους πολίτες και να διατηρούν τα δεδομένα για έξι μήνες, είναι φρικτό»

Ο Μπέρινερς-Λι έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την αναγγελία της βρετανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα. Ο επιτιθέμενος, Χαλίντ Μασούντ, είχε χρησιμοποιήσει την κρυπτογραφημένη υπηρεσία μηνυμάτων Whatsapp λίγο πριν σπείρει τον πανικό στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας και δολοφονήσει έναν αστυνομικό έξω από το κοινοβούλιο.

Ο επιστήμονας υπολογιστών επέκρινε επίσης τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι στη Βρετανία, η οποία παρέχει στις αρχές τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν και να διατηρούν δεδομένα που σχετίζονται με πολίτες, ενώ παράλληλα αναγκάζει τις εταιρείες τεχνολογίας να παραδίδουν δεδομένα χρηστών, αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC.

«Η ιδέα ότι όλοι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα υποχρεούνται να κατασκοπεύουν τους πολίτες και να διατηρούν τα δεδομένα για έξι μήνες, είναι φρικτό», τόνισε ο Μπέρνερς-Λι. «Η ικανότητά μου να επικοινωνώ με ανθρώπους στο Διαδίκτυο και να επισκέπτομαι τις ιστοσελίδες που θέλω να επισκεφτώ χωρίς να με κατασκοπεύουν, είναι ζωτικής σημασίας».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εμπλακεί πέρυσι σε δικαστική διαμάχη με την Apple, επιδιώκοντας να εξαναγκάσει την κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone να αποκρυπτογραφήσει μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας που είχε χρησιμοποιηθεί σε μια επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο. Αφού η Apple είχε πεισματικά αρνηθεί να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο την εξέλιξη της υπόθεσης, οι αρχές κατάφεραν να «σπάσουν» το εν λόγω iPhone χωρίς εντέλει την ανάμειξη της εταιρείας.

Ο Μπέρνερς-Λι άσκησε επίσης έντονη κριτική και στην αμερικανική κυβέρνηση για τα βήματα που σκοπεύει να λάβει με σκοπό να μειώσει την ουδετερότητα του Ίντερνετ, την αρχή βάσει της οποίας οι πάροχοι ευρυζωνικών συνδέσεων δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις μεταξύ διαφορετικών τύπων χρηστών και περιεχομένου. Ο ίδιος δήλωσε ότι σκοπεύει να πολεμήσει «όσο πιο σκληρά μπορεί» κινήσεις από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης να κάνει κάτι τέτοιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, είχε δηλώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την αντιστροφή των κανόνων της ουδετερότητας του Ίντερνετ, τους οποίους είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτό είναι το σχέδιο Τραμπ για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – Τι κερδίζουν και τι χάνουν Κίεβο και Μόσχα
Το σχέδιο περιλαμβάνει εδαφικά και στρατιωτικά ζητήματα καθώς και οικονομικά μέτρα που έχουν στόχο την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και στην αποκατάσταση της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ 5
Αδιανόητη πρόκληση από Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα απαντήσει στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καταγγέλλει «εχθρικές ενέργειες» της Αθήνας και προαναγγέλλει αντίδραση στη συμφωνία Μητσοτάκη–Ζελένσκι για κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων στη θάλασσα
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα 51
Ουκρανία: Το σχέδιο του Τραμπ απορρίφθηκε ως «εντελώς παράλογο» από αξιωματούχους στο Κίεβο – Ο Ζελένσκι έτοιμος για διαπραγματεύσεις
Το Κίεβο επιβεβαιώνει ότι έλαβε το σχέδιο που προβλέπει μεγάλες εδαφικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις — μια πρόταση που πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «παράλογη» και «προκλητική»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΗΠΑ: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ
Παραμονή της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το βιοτικό επίπεδο των Νεοϋορκέζων
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι