Κόσμος

Τα… ρέστα της η Πολωνία για να μην επανεκλεγεί ο Τουσκ – Τα πιθανά σενάρια

Η κυβέρνηση της Πολωνίας, που αντιτίθεται έντονα στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απείλησε σήμερα να οδηγήσει σε αποτυχία τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, αν διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία για το θέμα αυτό.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να μην διεξαχθεί σήμερα», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολτ Βαζικόφσκι στο τηλεοπτικό δίκτυο TNV24 και «θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας ότι θα απειληθεί όλη η σύνοδος, αν αναγκαστούμε να ψηφίσουμε».

«Στείλαμε στους Γερμανούς ένα μήνυμα για να τους πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εκλέξουμε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Βαζικόφσκι, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «συνεχίζονται οι συναντήσεις που αφορούν τη στήριξη στους υποψήφιους».

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν σήμερα λόγο για δύο πιθανά σενάρια:

Σύμφωνα με το πρώτο, η Πολωνία ενδέχεται να ζητήσει την ομόφωνη εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κανονισμός προβλέπει την εκλογή με ενισχυμένη πλειοψηφία, όμως γενικά η ΕΕ προτιμά την αρχή της ομοφωνίας. Με αυτό τον τρόπο η Βαρσοβία θα εμποδίσει την επανεκλογή Τουσκ.

Βάσει του δεύτερου σεναρίου, αν η Πολωνία βρεθεί απομονωμένη στη διάρκεια της ψηφοφορίας, στη συνέχεια θα αρνηθεί να υπογράψει στα συμπεράσματα της συνόδου, κάτι που θα τα καταστήσει άκυρα.

Η Βαρσοβία έχει παρουσιάσει δικό της υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι, όμως οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι μικρές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αραγτσί: Άριστη η υγεία του Μοτζταμπά Χαμενεΐ – Κλειστά μόνο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τα Στενά του Ορμούζ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απείλησε πως αν χτυπηθούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, τότε η Τεχεράνη θα πλήξει αμερικανικές εταιρείες στην περιοχή
Αμπάς Αραγτσί 6
Βαγδάτη: Η στιγμή της επίθεσης με drone στην αμερικανική – στρατιωτική βάση «Victory»
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ιρανική ομάδα Κατάιμπ Χεζμπολάχ - Αυτή είναι και η πρώτη φορά που η οργάνωση χρησιμοποίησε με επιτυχία drone, παρακάμπτοντας τα αμερικανικά συστήματα άμυνας
Βαγδάτη: Η στιγμή της επίθεσης με drone στην αμερικανική – στρατιωτική βάση «Victory»