Κόσμος

Μέρκελ: “Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα” για τις μυστικές παρακολουθήσεις!

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανέφερε σήμερα ότι δεν γνώριζε το βαθμό συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) έως το 2015, μέχρι τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε μεταξύ άλλων και το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Μέρκελ δήλωσε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι είχε υποθέσει πως η BND δεν θα προσέφερε βοήθεια στην αμερικανική υπηρεσία για να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν το 2013 ότι η NSA παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου, γεγονός που επιδείνωσε τις σχέσεις της χώρας με την Ουάσιγκτον.

Ο πληροφορικός Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της NSA είχε επίσης αποκαλύψει το 2015 ότι η BND βοήθησε την NSΑ να παρακολουθεί επί σειρά ετών ευρωπαϊκές εταιρείες και πολιτικούς, προωθώντας πληροφορίες που είχε συλλέξει.

«Δεν γνώριζα τίποτε για αυτό», δήλωσε η Μέρκελ στην επιτροπή. «Είχα εμπιστευτεί τον πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού», πρόσθεσε.

Το Βερολίνο περιόρισε την συνεργασία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας με την NSA έπειτα από τις αποκαλύψεις, ζητώντας καθαρές αιτιολογήσεις σε κάθε αίτημα της αμερικανικής υπηρεσίας για παρακολούθηση ατόμων ή θεσμών.

Οι βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης επιθυμούσαν να γνωρίζουν αν η Μέρκελ ήξερε για την βοήθεια που παρείχε η BND στην NSA.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι είχε υποθέσει εκείνη την περίοδο ότι «η BND δεν θα έκανε κάτι τέτοιο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ