Πολιτική

Από τα χείλη του Τραμπ κρέμεται η σωτηρία της Ελλάδας – Η κρίσιμη ημερομηνία

- Η 6η Φεβρουαρίου είναι η κρίσιμη ημερομηνία και όχι το σημερινό Eurogroup
- Εκείνη την ημέρα ο εκπρόσωπος του Τραμπ θα παρουσιάσει τις θέσεις για το πως βλέπει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα
- Κυβερνητικό στέλεχος στο newsit.gr: «Μέχρι τότε τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει στο σκέλος της αξιολόγησης»

 

 Η πληροφορία των New York Times για περιορισμό του ρόλου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν μία καλή είδηση για την αξιολόγηση. Την εκτίμηση αυτή κάνουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία βλέπουν ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δ.Ν.Τ. στις 6 Φεβρουαρίου, θα καθοριστεί ουσιαστικά ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει το Δ.Ν.Τ. τους το ελληνικό πρόγραμμα και η εμπλοκή του στην Ευρώπη γενικότερα.

Αυτή την ημέρα όπως έγραψε την Τετάρτη (25/01/2017) το newsit.gr θα παρουσιάσει ο εκπρόσωπος του Τραμπ τις θέσεις του για το πώς βλέπει τη συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και στο ελληνικό ζήτημα. «Μέχρι τότε τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει στο σκέλος της αξιολόγησης», έλεγε στο newsit.gr στέλεχος της κυβέρνησης με γνώση του προσκηνίου και του παρασκηνίου.

Το ίδιο στέλεχος υπενθύμιζε και τις δηλώσεις Μοσκοβισί πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση σήμερα στο Eurogroup, δηλώσεις που για πρώτη φορά, σε σύγκριση με το παρελθόν, διακρίνονται από τόση μεγάλη αβεβαιότητα.

Και σήμερα ήρθαν οι πληροφορίες των New York Times για να ταράξουν έτι περαιτέρω τα νερά, αφού από ορισμένους τα διατάγματα για τον περιορισμό του ρόλου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, που αναμένεται να υπογράψει ο Τραμπ, εντάσσονται σε μια λογική αναδίπλωσης των ΗΠΑ και ερμηνεύονται ως πρόθεση για περιορισμό της εμπλοκής των Αμερικανών και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, άρα και του Δ.Ν.Τ. στην Ευρώπη.

Αν αυτό συμβεί τότε τα πράγματα περιπλέκονται, γιατί θα πρέπει ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το γερμανικό, να ψηφίσουν για να ξεκαθαρίσει η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουν ο Σόιμπλε και οι δορυφόροι του. Αν δηλαδή θα ψηφίσουν την αντικατάσταση του Δ.Ν.Τ. από τον ESM, όπως είναι το πιο πιθανό ή αν θα ζητήσουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουν ο Σόιμπλε και οι δορυφόροι του

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη θεωρείται κακή για την Ελλάδα και για τη γερμανική κυβέρνηση.

Για τη μεν Ελλάδα γιατί θα καθυστερήσει η αξιολόγηση και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συνεπώς για τη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος.

Και για τους Σόιμπλε και Μέρκελ διότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση αναζωπύρωση της συζήτησης για το ελληνικό ζήτημα, γιατί εκτιμούν ότι ενόψει εκλογών το θέμα αυτό θα αποτελέσει αέρα στα πανιά του ξενοφοβικού Afd.

Συνεπώς στο σημερινό Eurogroup δεν επενδύονται πολλές ελπίδες και φιλοδοξίες. Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί, λένε άνθρωποι με γνώση, είναι να υπάρξει προσέγγιση σε ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, οι εξηγήσεις Τσακαλώτου και τα επιχειρήματα να πείσουν κάποιους από τους Ευρωπαίους υπουργούς ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και το κυριότερο να δοθεί το σήμα για την επανέναρξη των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών και αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει το Δ.Ν.Τ. μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή αν θα στείλει την κυρία Βελκουλέσκου ή όχι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι πολύ δύσκολο να δοθεί πράσινο φως στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ να έρθει στην Αθήνα μέχρι να ληφθεί η απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο αν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μπακογιάννης για το κλείσιμο της ελληνικής Deutsche Welle: «Ήταν στήριγμα για τον αντιδικτατορικό αγώνα, ήταν η φωνή του πατέρα μου»
Με ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων αναφέρεται στον ρόλο της DW για τον απόδημο ελληνισμό και στα χρόνια της χούντας, αλλά και την προσωπική του σύνδεση, καθώς ο πατέρας του υπήρξε ραδιοφωνική φωνή του σταθμού
Κώστας Μπακογιάννης
Παύλος Πολάκης: Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του αποφάσισε η Ολομέλεια, μετά τη μήνυση του Σταμάτη Πουλή
Κατά την ομιλία του ο Παύλος Πολάκης μίλησε για την «χειρότερη» και πιο «προκλητική» άρση ασυλίας του από το σύνολο των 13 ίδιων αποφάσεων, τις οποίες -κατά τον ισχυρισμό του- προκαλεί η ΝΔ
Παύλος Πολάκης
Επαφές Μητσοτάκη στην Ινδία με OpenAI, Mistral, ElevenLabs και Microsoft για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης: Στο επίκεντρο το gov.gr
Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο του AI Impact Summit 2026 εξετάστηκαν συνεργασίες για αναβάθμιση υπηρεσιών του κράτους και καλύτερη προσβασιμότητα (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ), εφαρμογές σε υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία και Δικαιοσύνη
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ έπαιζε τα ρέστα της με τον πειθαρχικό έλεγχο σε μέλος μας γιατί ερχόταν τσουνάμι για επιφανές «γαλάζιο» στέλεχος
Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει εκ νέου τους τόνους για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδέοντας τις πρόσφατες διαρροές και τα non paper της κυβέρνησης με...
ΟΠΕΚΕΠΕ
Κόντρα ΠΑΣΟΚ – Μαρινάκη: «Είμαστε στην όχθη της σοβαρότητας ενώ η κυβέρνηση δίπλα σε Τσίπρα και Καμμένο, στη “σκοτεινή” της καταπάτησης των θεσμών»
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε στις αιχμές του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «μετάλλαξης», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη» και «τοξικότητα»
ΠΑΣΟΚ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα επεισόδια έξω από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας: «Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα – Η βία δεν είναι νόμιμο δικαίωμα»
Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε μία σύλληψη από τις αρχές, όμως δεν κατέθεσε μήνυση κατά του γιατρού που του επιτέθηκε
Νικαια επεισόδια 247
Νίκος Ανδρουλάκης για ΟΠΕΚΑ: «Ποια η ευθύνη Μητσοτάκη και κυβέρνησης όταν στα μισά υπουργεία υπάρχουν δικογραφίες;»
Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέκρουσε τον συμψηφισμό, περιέγραψε τη γραμμή «αναστολή–έλεγχος–διαγραφή» για στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που συνδέονται με σκάνδαλα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή στη διαφθορά
Νίκος Ανδρουλάκης
Μαρινάκης για κόντρα Γεωργιάδη και Κωνσταντοπούλου: Ο υπουργός Υγείας είχε δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στους ελέγχους για τα «μαϊμού επιδόματα» του ΟΠΕΚΑ και στη στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε αναφορές στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία και στις φωτογραφίες των 200 εκτελεσθέντων της Καισαριανής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα