Κόσμος

Γεμάτη… κατασκόπους της Τουρκίας η Γερμανία!

Η Άγκυρα έχει 6.000 πληροφοριοδότες στην Γερμανία, δηλαδή, ένα δίκτυο πρακτόρων μεγαλύτερο από εκείνο που κατάφερε να δημιουργήσει η Στάζι στην πρώην Δυτική Γερμανία. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt. Γερμανοί βουλευτές ζητούν τώρα να επανεξεταστεί η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Οι πρακτικές που εφαρμόζει η Τουρκία σε γερμανικό έδαφος απασχολούν σοβαρά πλέον τη γερμανική πολιτική. Η επιτροπή ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου ζήτησε μάλιστα ενημέρωση για το θέμα αυτό από την Άγκυρα. Ο δε πράσινος βουλευτής Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε δήλωσε στην Welt ότι θα θέσει το θέμα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής.

Υπάρχουν «απίστευτες μυστικές δραστηριότητες» της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ). Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) και η Αστυνομία της Γερμανίας θα πρέπει επειγόντως να εξετάσουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία, «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν συνένοχες σε αξιόποινες πράξεις», πρόσθεσε ο Στρέμπελε.

Και ο επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου, ο χριστιανοδημοκράτης Κλέμενς Μπίνιγκερ, προτίθεται να βάλει σύντομα το θέμα στην ατζέντα του: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην ασφάλεια, αλλά πιθανόν, επίσης, και στη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών», είπε στην γερμανική εφημερίδα.

Πραγματικά, οι δραστηριότητες της ΜΙΤ στη Γερμανία είναι ευρύτερες από όσο ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πολιτικό αρμόδιο για θέματα ασφαλείας η ΜΙΤ, παράλληλα με ένα μεγάλο αριθμό απασχολουμένων ως πρακτόρων, έχει στη Γερμανία ένα δίκτυο 6.000 πληροφοριοδοτών. Αναλογεί, δηλαδή, ένας πληροφοριοδότης σε 500 πολίτες τουρκικής καταγωγής.

«Δεν πρόκειται, πλέον, για απλή συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά ολοένα και περισσότερο για καταστολή μέσω πληροφοριών», είπε στη Welt o εμπειρογνώμονας για θέματα μυστικών υπηρεσιών, Εριχ Σμιτ-Εενμπόομ. Η πυκνότητα του δικτύου παρακολούθησης είναι τεράστια: «Ούτε η Στάζι δεν μπόρεσε να δημιουργήσει στην τότε Δυτική Γερμανία ένα τέτοιο στρατό πρακτόρων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο στρατός της Ολλανδίας άνοιξε πυρ κατά drones που εντοπίστηκαν πάνω από αεροπορική βάση
Οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ για να εξουδετερώσουν πολλά drones που πετούσαν παράνομα πάνω από τη βάση Φόλκελ (Volkel), κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters
Patriot system
Σύνοδος G20 στη σκιά του μποϊκοτάζ από τον Τραμπ και την ένταση για την Ουκρανία
Η σύνοδος του Γιοχάνεσμπουργκ ξεκινά με τις ηχηρές απουσίες των Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, σε μια στιγμή έντονων διπλωματικών τριβών και συζητήσεων για το αμερικανικό σχέδιο σχετικά με την Ουκρανία
Η G20 στη Νότια Αφρική
«Freebirth»: Πώς ένα κίνημα «φυσικού τοκετού» συνδέεται με θανάτους βρεφών
Μια εκτεταμένη έρευνα του Guardian αποκαλύπτει πώς γυναίκες έχασαν τα παιδιά τους αφού παρασύρθηκαν από εξιδανικευμένες ιστορίες τοκετών χωρίς μαίες και γιατρούς, που προωθούνται από τη Free Birth Society
Ποδαράκια μωρού
Ανάλυση Politico: Έξαλλη η Ευρώπη με το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Ο Γουίτκοφ χρειάζεται ψυχίατρο»
Η αμερικανική πρόταση να επωφεληθεί από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία απειλεί να τινάξει στον αέρα μήνες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία
O Steve Witkoff 10
The Economist: Πώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν στην Ουκρανία ένα συγκεχυμένο και «σκοτεινό» σχέδιο ειρήνης
Το έγγραφο που διαπραγματεύτηκαν κρυφά Αμερικανοί και Ρώσοι απεσταλμένοι ωθεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια πολιτική γωνία, ενώ η Μόσχα φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι