Κόσμος

Πέθανε ο επίσκοπος Ντέιλι, σύμβολο της “Ματωμένης Κυριακής”

Ο ιερέας που ύψωσε το λευκό ματωμένο μαντήλι του προς τα βρετανικά στρατεύματα τη "Ματωμένη Κυριακή" του 1972, σε μια κίνηση η οποία έγινε μία από τις πιο ισχυρές εικόνες της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας.

Ο Έντουαρντ Ντέιλι, ο οποίος έγινε στη συνέχεια επίσκοπος και υπέρμαχος της ειρήνης, είχε εμφανιστεί στις τηλεοπτικές οθόνες σ’ όλον τον κόσμο όταν είχε ηγηθεί μιας ομάδας ανδρών που μετέφεραν έναν ετοιμοθάνατο νέο περνώντας μέσα από τους βρετανούς στρατιώτες που είχαν ανοίξει πυρ εναντίον πλήθους ρωμαιοκαθολικών έπειτα από μια πορεία διαμαρτυρίας, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους.

Ο Ντέιλι, ο οποίος διετέλεσε στη συνέχεια για 19 χρόνια επίσκοπος του Ντέρι και υπήρξε επί δεκαετίες υποστηρικτής εκστρατειών υπέρ της ειρήνης, απεβίωσε νωρίς σήμερα το πρωί, αναφέρει σε δήλωσή που εξέδωσε η Σύνοδος Ιρλανδών Επισκόπων.

Η μαρτυρία του για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής βοήθησαν να ταχθεί η κοινή γνώμη με το μέρος των διαδηλωτών.

Την εποχή εκείνη είχε απορριφθεί από τις βρετανικές αρχές, όμως αποδείχθηκε ακριβής κατά την έρευνα η οποία διεξήχθη το 2010 και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να ζητήσει συγγνώμη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι φόνοι αυτοί του 1972 άλλαξαν την πορεία των “Troubles” (Ταραχές) που είχαν ξεσπάσει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, δίνοντας ώθηση στη βίαιη εκστρατεία του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να αποτελέσει τμήμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Μια ειρηνευτική συμφωνία το 1998, η οποία συνήφθη αφού είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι, έβαλε σε μεγάλο βαθμό τέλος στη σύγκρουση που έφερνε αντιμέτωπους κυρίως Καθολικούς, που ήθελαν μια ενωμένη Ιρλανδία, και Ενωτικούς, κυρίως Προτεστάντες, που ήθελαν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ντέιλι διεξήγαγε εκστρατείες για αθώα θύματα των “Ταραχών”, περιλαμβανομένων των Έξι του Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί άδικα για βομβιστικές επιθέσεις σε δύο παμπ της πόλης και πέρασαν 16 χρόνια στη φυλακή, σε μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις κακοδικίας στη Βρετανία, πριν αθωωθούν το 1991.

“Ο επίσκοπος Έντουαρντ θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας ατρόμητος οικοδόμος της ειρήνης”, ανέφερε σε δήλωσή του ο αρχιεπίσκοπος της Ιρλανδίας Ίμον Μάρτιν. “Η ακαταπόνητη συνηγορία του… του χάρισε τον σεβασμό μερικών, την υποψία άλλων”.

Ο αντιπρόεδρος της βορειοϊρλανδικής περιφερειακής κυβέρνησης Μάρτιν Μακγκίνες, ο οποίος έχει παραδεχθεί πως κατά τη Ματωμένη Κυριακή ήταν ενεργό μέλος του IRA, δήλωσε πως ο Ντέιλι υπήρξε “μια σταθερά σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών”, επισημαίνοντας πως είχε επικρίνει τον IRA, καθώς και όλες τις άλλες πλευρές στη σύγκρουση.

Ο Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, ο βρετανός υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε: “Ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία στη ζωή των πολιτών και θα μείνει στη μνήμη ως ένας κληρικός που εργάσθηκε ακούραστα για να προωθήσει την ειρήνη για όλους”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ικανός χειριστής» πίσω από τα μυστηριώδη drones που έκλεισαν το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης – Με προβλήματα οι πτήσεις στο Όσλο
Από διαφορετικές κατευθύνσεις ήρθαν τα drones που έκλεισαν το διεθνές αεροδρόμιο της δανικής πρωτεύουσας - Η προέλευση τους δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή
Αεροδρόμιο Κοπεγχάγης
Καταδίκη για τη «Μήδεια» της Νέας Ζηλανδίας – Σκότωσε τα παιδιά της και τα έκρυψε σε βαλίτσες
Μια σειρά συμπτώσεων αποκάλυψαν ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. με μια μητέρα να έχει αφαιρέσει τη ζωή από τα παιδιά της και να έχει κρύψει τις σορούς τους σε βαλίτσες. 
δίκη
Η Χαμάς εκτέλεσε έξω από νοσοκομείο 3 Παλαιστίνιους, κατηγορώντας τους για συνεργασία με το Ισραήλ – Δείτε βίντεο
Τα μέλη της Χαμάς άφησαν γράμματα πάνω στα πτώματα των Παλαιστίνιων με το μήνυμα «η προδοσία δεν θα μείνει ατιμώρητη» - Στην εκτέλεση συμμετείχαν και μέλη της Ισλαμική Τζιχάντ και των ταξιαρχιών των Μουτζαχεντίν
Χαμάς
42
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Συζήτησαν για την ειρήνη και την ουκρανική εκκλησία
«Ευχαριστώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την υποστήριξη, την αλληλεγγύη, την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ουκρανίας», έγραψε σε ανάρτηση ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος / Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Και το Βέλγιο αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης: «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών», λέει ο Μπαρτ ντε Βίβερ
Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους έρχεται λίγες ώρες μετά από την αναγνώριση και της Γαλλίας - Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνουν πως αυτές οι πρωτοβουλίες ανταμείβουν την Χαμάς
Μπαρτ ντε Βίβερ
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε τον αυτισμό με την παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Έφερε ως παράδειγμα τους Άμις και τους «φτωχούς» Κουβανούς που, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχουν καθόλου αυτισμό» - «Οι εγκυμονούσες να σφίξουν τα δόντια και να κάνουν υπομονή» είπε
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρόμπερτ Κένεντι 17