Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Βαρουφάκης: Γιατί ο Σόιμπλε “έριξε” τον Σαμαρά

Βαρουφάκης: Γιατί ο Σόιμπλε “έριξε” τον Σαμαρά

Επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ξανά ο Γιάνης Βαρουφάκης. Εκτίμησε πάντως πως “προς το παρόν” ο Γερμανός υπουργός στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα όσα είπε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης» επανέλαβε και σε συνέντευξη του στον ΒΗΜΑ FM, την Τετάρτη (13.12.2016), ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Και εξήγησε γιατί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να αποσύρει τη στήριξή του στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό.

«Η αντιμετώπιση του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του από το Βερολίνο ήταν απαράδεκτη. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπεριφέρθηκε με σκαιό τρόπο απέναντι στον Σαμαρά», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Είχαν κάνει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στον κ. Σαμαρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και υπήρχε μεγάλη στήριξη μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2014 το Βερολίνο δεν ήταν πια διατεθειμένο να κρατήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς δε για το αν η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση αν ο Γερμανός υπουργός δεν απέσυρε τη στήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξήγησε τους λόγους που ο Γερμανός υπουργός αποφάσισε να… ρίξει την ελληνική κυβέρνηση. «Ο Σόιμπλε δεν είχε άλλη επιλογή και απέσυρε την στήριξή του. Υπήρχαν δύο επιλογές την περίοδο Σαμαρά: ή να υπάρξει τρίτο μνημόνιο και ο Σαμαράς να περάσει όλα τα μέτρα ή να υπάρξει βαθιά αναδιάρθρωση χρέους».

Φυσικά, ρωτήθηκε και για τον Αλέξη Τσίπρα και είπε: «Είναι νομοτελειακό, όταν έχεις δεχθεί ένα τοξικό δάνειο, το οποίο είναι αδύνατο να αποπληρωθεί, αυτός ο πρωθυπουργός «καίγεται». Κάθε μνημόνιο «καίει» έναν πρωθυπουργό».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο Τσίπρας να γίνει… Σαμαράς και να χάσει την εμπιστοσύνη του Βερολίνου, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε πως “προς το παρόν” ο Σόιμπλε δεν έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε